Чому відбулося зменшення

У 2019 році частка регулятора у цьому процесі становила майже 11%, тоді як у 2016 році – 100%. Це сталося після переходу на делеговану модель організації готівкового обігу.

До 2016 році в Україні діяла частково контрольована модель. За неї підкріплення операційних кас банків відбувалося повністю за рахунок НБУ. Регулятор також приймав усю готівку від банків.

У 2019 році частка становила вже 67%.

Коментар Нацбанку

У центробанку стверджують, що скорочення стало результатом розширення діяльності уповноважених банків та розвитком СІТ-компаній, які нещодавно розпочали роботу в Україні.

Регулятор поступово передає частину своїх запасів на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою областей України. Наразі це чотири великі банки із розгалуженою мережею відділень (Ощадбанк, Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ).

При цьому встановлення правил та контроль за готівковим обігом залишається за Національним банком.

Про це розповів директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко під час міжнародної онлайн-зустрічі з експертами центробанків, що відбулася 27-28 жовтня у рамках зовнішньої допомоги інструменту Європейської Комісії «TAIEX» для представників українського центробанку, уповноважених банків та СIT-компаній.

За словами Зайвенка, уповноважені банки наразі покривають усі 24 області України.

Бажаєте знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі