Що кажуть в Мінфіні

«Позиція Міністерства фінансів України в питанні лібералізації податкового навантаження при митному оформленні транспортних засобів є послідовною», — відзначили в міністерстві.

«Додаткове нарощування запозичень для фінансування втрачених доходів через зниження ставок податків на легкові автомобілі, яким скористається незначна частина населення, є соціально несправедливим.

Це також неможливо з огляду на те, що дефіцит бюджету сектору загальнодержавного управління вже істотно підвищено», — пояснюють в Мінфіні.

Читайте також: Схема з «євробляхами» закрита: як тепер заощадити на ввезенні авто

Скільки «євроблях» оформили

Нагадаємо, в 2019 році уряд неодноразово відкладав введення штрафних санкцій за використання автомобілів з іноземною реєстрацією, щоб громадяни змогли провести їх митне оформлення.

За інформацією Держмитслужби, протягом пільгового періоду з 25 листопада 2018 року по 22 лютого 2019 року митниці оформили 140 116 автомобілів з іноземною реєстрацією. У середньому це — 1557 автомобілів на добу.

Читайте також: В Україні хочуть повністю змінити автомобільні податки. Хто заплатить за «євробляхи»

Після закінчення пільгового періоду, з 23 лютого до 23 травня 2019 року, митниці оформили 3223 таких автомобілі, або в середньому 36 на добу.

Потім оформляти взагалі майже припинили. У період з 24 травня по 21 серпня 2019 року оформляли 9 автомобілів на добу, а з 22 серпня по 28 грудня — в середньому 4.

Читайте також: Власники «євроблях» виявилися в пастці. Масово отримують штрафи на 170 тисяч

Скільки залишилося нерозмитнених і що їм загрожує

Наразі в Україні залишилося близько 750 тис. нерозмитнених «євроблях». Їх обіцяли не чіпати, поки не буде прийнятий закон про пільгове розмитнення.

Раніше «Мінфін» писав, що в Україні знову змінюють автомобільне законодавство. На засіданні 28 жовтня Кабмін прийняв одразу дві постанови щодо цього. Ці документи змінять схеми ввезення в країну недорогих авто.

  • Перший зобов'язує поліцейських виявляти особисті авто, які ввезені більше місяця назад і не зареєстровані належним чином.
  • Другий зобов'язує виявляти факти незаконного керування такими автомобілями. Також поліція відтепер зможе відстежувати випадки розбирання євроблях на запчастини, що чинне законодавство робити забороняє.

Читайте також: Перший штраф — 8500 гривень. Поліції дозволили штрафувати «евробляхи» на місці зупинки

З ініціативи МВС уряд розширив повноваження поліції: тепер правоохоронці зможуть ефективно вираховувати євробляхерів-порушників.

Оформити поліс автоцивілки онлайн