Вчорашнє зміцнення гривні щодо долара (28,52 / 28,55 гривень на кінець дня) і практично збереження позицій нацвалюти відносно євро (33,41 / 33,44 на завершення сесії) — стало приємним сюрпризом для всіх учасників торгів, але так і не дало загального розуміння щодо подальшого тренду цих валют на нашому ринку.

З урахуванням фактора проведення виборів в США і оголошення їхніх попередніх результатів, продовженням безпрецедентного зростання хворих на коронавірус у Європі, нещодавніх терористичних атак у Відні, обвалу турецької ліри і втрат великих світових інвесторів, які активно вкладалися в економіку цієї країни, а також загрози повного локдауна у багатьох країнах ЄС — валютні ралі по парі євро / долар, а також і всіх інших валют щодо долара — неминучі. Це відіб'ється і на курсі євро щодо гривні. Тому сьогодні на українському валютному ринку спекуляції по цій валюті тільки збільшаться.

На момент написання статті співвідношення пари євро / долар перебуває на позначці 1,1633 долара за євро і євровалюта ситуативно просіла на 65 пунктів. Але це ще не говорить про те, що найближчим часом все не зміниться у протилежний бік. Спекулятивні операції по євро будуть сьогодні одним з головних інструментів для заробітків банків та фінкомпаній.

Відео: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів

Із внутрішніх чинників на користь гривні спрацюють сьогоднішні розрахунки за результатами аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП (продано облігацій на 1,955 млрд грн), а також періодичні активні розпродажі валюти держбанками. Зменшилися залишкі гривні і у експортерів, які вже майже витратили її всю на поточні господарські операції. У разі значної переваги попиту над пропозицією ми знову побачимо Нацбанк з інтервенцією по продажу долара.

Проти нацвалюти буде грати фактор невизначеності, який завжди призводить до зростання попиту на валюту з боку клієнтів. А також активні купівлі валюти нерезидентами, «дочками» іноземних компаній під вивід дивідендів і покупки великих імпортерів. Останні стурбовані поступовим зростанням курсу і тому намагаються швидко закривати свої зовнішні зобов'язання.

Як і вчора — весь цей мікс зовнішніх і внутрішніх чинників призведе валютний ринок України в дуже активний формат з елементами спекулятивної гри як по долару, так і по євро. За прогнозами «Мінфіну» в середу обсяг операцій на міжбанку складе до $ 160-200 млн при укладанні до 420-530 угод.

По рублю сьогодні великої активності ми не очікуємо. У РФ вихідний і розрахунки на ТОМі по цій валюти взагалі мало кому цікаві на нашому ринку.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» 4 листопада буде у межах: долар — коридор 28,40 — 28,65 гривень, євро — коридор 32,95 — 33,55 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,35- 28,75 гривень, євро — коридор від 32,85 — 33,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,40 — 28,53 і продаж 28,65- 28,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,55 — 28,61 гривень та продаж 28,65 — 28,70.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі