Причина перенесення

Зазначається, що у 2019 році були прийняті закони, які передбачали обов'язкове застосування РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп ФОПів з 1 січня 2021, а з 1 квітня 2021 року такий обов'язок виникав для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп.

Читайте також: 11 болючих питань про РРО для ФОПів

«Україна, як і весь світ, стикнулась із пандемією коронавірусної хвороби (covid-19) та з економічною рецесією економіки, яка досить негативно вплинула на життя людей та завдала великої шкоди національній промисловості та економіці в цілому. Особливо тяжкі наслідки, як показує час, несе малий та середній бізнес. З огляду на зазначене, пропонується перенести запровадження обов'язкового застосування РРО та/або програмного РРО, а також спеціальний порядок розгляду скарг покупців „кешбек“ до 01.01.2022 року», — йдеться у пояснювальній записці.

Що пропонують перенести

Зокрема, для тих суб'єктів господарювання, які мають застосовувати РРО з 1 січня 2021 року, пропонують зробити відстрочку до 1 січня 2022 року, для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп — із 1 квітня 2021 до 1 квітня 2022.

Читайте також: Касові апарати — детінізація чи знищення малого бізнесу

Також до 1 січня 2022 пропонують перенести запровадження спеціального порядку розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій «кешбек».

Нагадаємо

З 1 січня 2021 року, в Україні набудуть чинності ряд законодавчо-нормативних актів про використання певними категоріями підприємців РРО.

Законодавчі новації, ініційовані главою Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим, пройшли публічні обговорення і були підтримані профільними асоціаціями малого бізнесу. Вийти на мітинг людей змусила інформація про намір зацікавлених бізнес-груп провести через парламентське лобі два законопроєкти №3853-1 і №3853-2.

Ці документи фактично скасовують розпочату реформу детінізації економіки, покликану встановити жорсткий державний контроль за нелегальними фінансовими оборотами великого бізнесу і відмивання мільярдів гривень від контрабанди через фіктивних платників єдиного податку.

За словами підприємця 1 групи Ірини Соколової, РРО жодним чином не зачіпають чесний бізнес, однак створюють величезні проблеми контрабандистам і підставним ФОПівцям, через яких відмиваються величезні гроші від завезення в Україну за сірими і чорними схемами безлічі товарних категорій.