Бізнес знаходить усе більше переваг у роботі з фрілансерами. Для замовників це можливість не переплачувати за послуги, наймати відповідних спеціалістів з будь-якої точки світу, заощаджувати на організації робочого простору. Фрілансери бачать плюси в гнучкому графіку, роботі без прив'язки до місця, можливості вибирати цікаві проекти.

Розвиток фрілансу в Україні

Формування ринку фріланс-послуг в Україні розпочалося із зародження спеціалізованих платформ. Першим сервісом, на якому замовники могли розміщувати проекти, а фрілансери шукати замовлення, став маркетплейс Freelancehunt. Цього року, 4 листопада, компанія відзначає 15-річчя з дня заснування. Мета створення платформи — забезпечити замовникам вільний доступ до фрілансерів, а спеціалістам до проектів.

Зараз це найбільший фріланс-майданчик України, на якому зареєстровано близько 800 тис. користувачів. У 2019 було опубліковано 170 тис. проектів на загальну суму 325 млн грн. Сервіс співпрацює з такими великими партнерами і клієнтами, як Приватбанк, Villa Krim, Alibaba, ЛУН, Domino's Pizza, Binotel, Serpstat та інші.

Безпечне співробітництво на сервісі Freelancehunt

Щодня на платформі публікується понад 600 проектів у різних категоріях. Виконавці пропонують віддалені послуги за більш ніж 100 спеціалізаціями — від програмування і маркетингу до бухгалтерії та юриспруденції. Багато уваги на майданчику приділяється перевірці профілів фрілансерів. Усі виконавці проходять обов'язкову верифікацію, щоб подальша співпраця була максимально безпечною та прозорою. На всіх етапах роботи на сервісі користувачам допомагає служба підтримки, яка оперативно відповідає на запити і вирішує проблеми.

Згідно з дослідженням Freelancehunt, 61,5% замовників вибирають фрілансерів здебільшого під конкретне завдання. Ще один мотив — відсутність постійного завантаження проектами в компанії. У цьому разі брати співробітника в штат недоцільно, відзначили 57,8% користувачів. Понад 40% клієнтів розуміють, що на фрілансі можна знайти справжнього професіонала, який не готовий іти в офіс. Особливо це стосується вузькопрофільних спеціалістів, яких на ринку дуже мало.

Одна з головних переваг роботи на платформі — безпечна співпраця через сервіс Сейф. Через нього закривається понад 80% угод. Завдяки цьому формату співпраці замовник може бути впевнений у збереженні своїх коштів, якщо фрілансер не виконає умови техзавдання повною мірою або зірве терміни здавання проекту. Виконавець гарантовано отримає гонорар за умови дотримання всіх домовленостей у повному обсязі. Будь-яка сторона угоди має право звернутися до незалежного арбітражу у разі, якщо зобов'язання за проектом не були виконані в обумовленому порядку.

Для юридичних осіб діє ще один формат безпечної угоди — Бізнес Сейф. З плюсів цього сервісу клієнти відзначають прозорий бухгалтерський облік, надання звітних документів, можливість використання ЕДО. До речі, за останній рік частка компаній, які працюють з електронним документообігом, збільшилася до 57%.

Також поряд зі звичайними проектами на Freelancehunt є такий цікавий формат співпраці, як Конкурси. Замовники дають завдання та отримують десятки готових рішень, з яких обирають найкращий варіант. Проводити Конкурси набагато ефективніше, оскільки замовник не витрачає час на пошуки відповідного виконавця для виконання завдання, а відразу отримує варіанти реалізації ідей.

Як карантин посилив актуальність фрілансу

Карантин змусив компанії по-іншому поглянути на принципи взаємодії зі співробітниками. Керівники були змушені масово переводити колективи в режим віддаленої роботи, а дехто вирішив скоротити штат та урізати зарплати. Проте кількість завдань не зменшилася. З метою оптимізації витрат багато компаній вирішили звернутися до фрілансерів.

З одного боку, їхні послуги коштують дешевше, ніж аналогічні послуги агентств. З іншого — вигідніше платити виконавцям за конкретний обсяг роботи, ніж наймати штатного співробітника і не забезпечувати його повноцінним завантаженням. За цих умов попит на фріланс-послуги на початку карантину впав, але вже в травні піднявся до рекордного рівня, коли в тиждень реєструвалося близько 4300 проектів проти звичайних 3700. До того ж зараз слушний час для пошуку вузькопрофільних спеціалістів для вирішення бізнес-завдань. Багато з них шукають додатковий підробіток або повне завантаження.

Саме час скористатися послугами виконавців на Freelancehunt, якщо ви цього ще не зробили.