Що передбачає закон

Представляючи законопроект, глава парламентського Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький повідомив, що документ дозволить залучити додаткові ресурси для боротьби з наслідками covid-19.

«Фактично цим законопроектом розблокується можливість отримання фінансових ресурсів від МБРР для реалізації проекту «Покращення охорони здоров'я на службі у людей».

З цією метою пропонується збільшити на 557 млн ​​грн державні планові призначення МОЗ на 2020 рік за відповідною бюджетною програмою шляхом перерозподілу коштів держбюджету на поточний рік», — сказав Радуцький.

Страхування від covid-19. Виплата до 50 тисяч

Звідки візьмуть кошти

Кошти в розмірі 556,7 млн ​​грн будуть перенаправлені на зазначені цілі за рахунок зменшення річних планових призначень за бюджетними програмами:

  • «Реконструкція, капітальний ремонт та технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород» — 540 млн грн;
  • «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» — 7,6 млн грн;
  • Зменшення обсягів планових призначень за проектом «Покращення охорони здоров'я на службі у людей» на 9,1 млн грн для відображення одноразової комісії МБРР за надання позики.

Читайте також: З covid-фонду вже витратили 52% коштів. Скільки направили в медицину

На що підуть гроші

За словами Радуцького, зазначені кошти планують витратити на закупівлю лабораторного обладнання, витратних матеріалів, тест-систем та холодильного обладнання для лабораторних центрів відповідно до договорів з агентствами ООН для підтримки заходів по боротьбі з covid-19.

Читайте також: МВФ стурбований тим, як Україна витрачає кошти covid-фонду — Шевченко

Нагадаємо

  • У квітні 2020 року Верховна Рада прийняла зміни до закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом обсягом 64,7 млрд грн. Більше половини коштів цього фонду направили на ремонт доріг.
  • Станом на 23 жовтня було витрачено 34,1 млрд грн, що становить 52% від загальної суми.