Порятунок гривні

На користь гривні може піти і зниження цін на нафту, якщо воно продовжиться. Це призведе до здешевлення імпортованих енергоносіїв. На початку листопада нафта вже знизилася до рівнів кінця травня.

Прогноз на листопад

Долар протягом місяця буде торгуватися в діапазоні 27,9-29,0 грн, євро — в діапазоні 32,6-34,0 грн. Втім, курс євро трохи менш передбачуваний, і може вийти за зазначені рамки у випадку сильних коливань валютної пари EURUSD на світовому ринку.

Читайте також: Чому штормить гривню і що буде з курсом далі

Ринок в жовтні

У жовтні гривня знизилася до долара і до євро приблизно на однакову величину.

Офіційний курс долара, встановлений НБУ, зріс за місяць з 28,2989 грн до 28,4383 грн (+ 0,49%). Офіційний курс європейської валюти зріс за цей час з 33,1309 грн до 33,2984 грн (+ 0,51%). Приблизно таку ж динаміку показали за місяць курси готівкового ринку. Практично однакове зростання долара і євро пов'язане з тим, що валютна пара EURUSD на світовому ринку за підсумками місяця практично не змінилася, і залишилася поблизу 1,1710.

Зниження гривні пов'язане в першу чергу зі збільшенням попиту на валюту у зв'язку з поступовим відновленням ділової активності та зростанням попиту з боку імпортерів. Можна звернути увагу, що в порівнянні з вереснем зниження гривні сповільнилося. Тоді долар подорожчав на 3%, а євро — на 1,2%.

Читайте також: Чи буде долар по 30 гривень після американських виборів (відео)

Гривня VS Долар

Серед валют колишнього СРСР гривня показала в жовтні не найслабший результат по відношенню до долара. Слабкіше гривні виявився киргизький сом (-2,7% за місяць), вірменський драм (-1,1%) і казахський тенге (-0,7%). Якщо говорити про динаміку з початку року, гривня знизилася до «американця» на 16,7%. За цим показником її «випереджають» російський рубль (-22,0%) і білоруський рубль (-20,2%).