Аналітики ТелеТрейд: нафта залишається заручницею коронавируса

Ринкові настрої в останні дні знову погіршуються, що відбивається на зниженні схильності до ризиків і продажах ризикових активів. Індекс страху VIX піднявся за три дні з 27,5 пунктів до 32,5 пунктів. Основна причина — значуще загострення ситуації з коронавірусом. У США фіксуються нові рекорди за кількістю хворих, країни Європи вводять часткові карантинні обмеження, вважають аналітики ТелеТрейд.

При цьому, не виправдовуються надії ринку на швидке прийняття стимулюючого грошового пакету заходів в США, який підтримав би споживчу і ділову активність, сприяв би задоволенню потреби в ресурсах. Республіканці і демократи поки не можуть домовитися про ці заходи, і, очевидно, їх не слід чекати до виборів. Та і невизначеність результатів виборів створює напруженість для інвесторів. Дані обставини з позиції попиту грають проти зростання цін.

З іншого боку, навіс надлишкової пропозиції може посилитися у зв'язку з планами Лівії майже вдвічі збільшити видобуток, оскільки військові дії вже менше зачіпають її виробничі потужності. Лівійська національна нафтова корпорація скасувала дію форс-мажорних обставин на експорт з двох ключових портів і заявила, що видобуток досягне 1 млн барелів на добу вже через місяць, тобто раніше, ніж планувалося, вважає аналітик ТелеТрейд.

Сукупність цих факторів призвела до подальшого зниження ціни бареля Brent з $ 43,3 до рубежу нижче $ 41 за барель в останні дні. З технічних позицій відбувається спадний рух в рамках пануючого тренду на денному таймфреймі. Воно протікає в напрямку від максимумів $ 43,5 до підтримки на мінімумах $ 39,2 за барель. Протягом тижня важливих подій не очікується. Проте, на ринок може певною мірою вплинути поточна статистика. 28 жовтня публікуються традиційні дані про запаси і видобутку в США, 29 жовтня — зміна ВВП США в 3 кварталі.

Виходячи з сукупності зазначених обставин, в найближчі дні ймовірний відносно невеликий діапазон коливань котирувань — $ 40-42 за барель нафти марки Brent.

Сергій Родлер, аналітик ТелеТрейд