Основною причиною можливого чергового зростання курсових коливань буде фактор завершення місяця. На фоні зростання котирувань долара на вчорашніх торгах і певного дефіциту валюти, який закривав НБУ своєю інтервенцією — вчора частина клієнтів перенесла свої заявки з купівлі долара на сьогодні. Тобто вони залишили свої зовнішньоекономічні розрахунки на останній день звітного періоду, чого зазвичай по великих сумах ніхто не робить. Сьогодні тягнути їм вже по часу нікуди і ці компанії будуть закривати свої угоди по діючому на момент курсу. Це дає шанс спекулянтам і великим продавцям зіграти на нервах покупців і вони намагатимуться максимально «разогнати» котирування протягом дня.

Як би не складалися сьогодні взаємовідносини покупців і продавців — останній робочий день місяця пройде досить активно і з непоганою статистикою торгів. З урахуванням перенесених вчора угод і відкладеного попиту — за прогнозами «Мінфіну» 30 жовтня обсяг операцій на міжбанку складе до $ 170-200 млн при укладанні до 570-630 угод.

Відео: Трамп VS Байден: чи буде долар по 30 гривень після американських виборів

Крім цього, не дадуть нудьгувати дилерам банків і клієнтам події на міжнародних майданчиках. На фоні майбутніх виборів в США, досить слабкої статистики країн ЄС, потенційного зниження попиту на енергоносії і значної кількості спекулятивних операцій на всіх сировинних і фондових ринках:

1) обвалилися ціни на нафту (до 35,6-37,7 $ за барель в залежності від марки) і це відбивається на котируваннях російського рубля;

2) просідає євро (1,168 долара на момент написання статті, хоча ще пару днів тому він коштував більше 1,18 долара);

3) відбуваються значні стрибки котирувань на всіх основних фондових ринках;

4) подешевшало золото до $ 1870 долара за унцію;

5) почалися істотні зрушення щодо юаня на фоні оголошення китайським керівництвом планів щодо подальшого розвитку країни на найближчий час.

Всі ці фактори будуть істотно впливатимуть на поведінку світових ринків і на пари євро / долар та долар / рубль, а тому й на поведінку євро і російської валюти на українському міжбанку та на готівковому ринку.

Плюс експортери почали активно витрачати отриману від держави гривню від відшкодувань ПДВ, що також впливає на поведінку валютного ринку і створює певні перекоси по попиту і пропозиції валюти на торгах.

За прогнозами «Мінфіну» сьогодні на ринок знову будуть виходити великі місцеві компанії і нерезиденти з купівлею валюти, що посилить тиск на гривню на тлі зниження пропозиції валюти з боку експортерів. Це буде працювати проти гривні. Швидше за все, знадобитися новий вихід Нацбанку з продажем долара для згладжування курсових коливань протягом сесії чи принаймні — періодичні продажі валюти Укргазбанком.

Ліквідність в банківському секторі зараз зберігається на прийнятному рівні. Залишки на коррахунках банків на ранок складають понад 52-55 млрд гривень в усі дні тижня і цього повністю достатньо для закриття банками як нормативів Нацбанку, так і для їхньої роботи на всіх сегментах фінансового ринку країни, в тому числі і на валютному.

Готівковий ринок продовжить орієнтуватися на ситуацію на міжбанку і періодично міняти свої цінники по долару, євро і рублю в залежності від того, що відбувається на торгах.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на п'ятницю, 30 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,35 — 28,55 гривень, євро — коридор 33,00 — 33,45 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,20 — 28,70 гривень, євро 32,85 — 33,65 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,20 — 28,43 і продаж 28,50 — 28,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40 — 28,48 гривень та продаж 28,50 — 28,55.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі