Ринки вважали, що європейські країни досить наростили і оптимізували резерви охорони здоров'я. Це припущення виявилося помилковим.

Очевидно, що попит на нафту знизиться через обмеження, введені ключовими споживачами, тому зростає тиск на ОПЕК посилити координацію пропозиції за підсумками зустрічі 30 листопада — 1 грудня. На ділі це означатиме продовження поточних квот вглиб 2021. Однак великим ризиком для нафти є перемога Байдена на виборах, тому що це підвищить шанси на деескалації конфлікту з Іраном, зняття санкцій і повернення іранської нафтової пропозиції на ринок (1.5 — 2 млн. б/д). Ринку буде непросто абсорбувати цю пропозицію, а ОПЕК — підлаштуватися.

Вчорашній звіт EIA посилив тиск на ринок. За підрахунками агентства запаси виросли на 4.32 млн. барелів (прогноз 1 млн.). Звіт також вказав на зростання видобутку нафти в США на 1.2 млн. до 11.1 млн. б/д, що говорить про практично повне відновлення видобутку після урагану Дельта. Однак на наступному тижні звіт ймовірно знову вкаже на зниження видобутку через вплив урагану Зета, який за деякими підрахунками змусив знизити видобуток на 1.23 млн. б/д в Мексиканській затоці.

Слабка нафта тисне на рубль і канадський долар. Відносно канадської валюти, Банк Канади повідомив на засіданні, що відкладає підвищення ставок по меншій мірі до 2023 року. В операціях на відкритому ринку (покупках облігацій) акцент буде зроблений на паперах далекого погашення, щоб знизити середньо та довгострокову вартість запозичень. Це не здивувало CAD, тому що фокус ринків був і залишається на обсягах скупки активів, а не композиції покупок. Банк Канади знизив покупки бондів з 5 млрд. до 4 млрд. канадських доларів на тиждень, що продовжує надавати підтримку CAD.

Як тільки ціни на нафту стабілізуються можна очікувати подальшого руху пари в сторону повторного тесту рівня 1.30 і пробою нижче.

За матеріалами Tickmill