Що відомо

Депутат нагадав, що в грудні 2019 року був підписаний меморандум між «Авто Євро Силою» і міністром МВС про непритягнення до відповідальності власників автомобілів на європейській реєстрації до прийняття Закону про доступне розмитнення.

За словами Брагар, «міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нахабно порушив дану народу обіцянку не штрафувати євробляхерів до прийняття Закону про доступне розмитнення».

Читайте також: Власники євроблях виявилися в пастці. Масово отримують штрафи на 170 тисяч

Він також зазначив, що у Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, «які дозволили б людям безперешкодно розмитнити свої авто».

Як будуть штрафувати

Як пише видання «Дорожній адвокат», Кодекс про адміністративні правопорушення дає поліції право штрафувати автовласників в двох випадках:

  • за керування авто на Єврономер, яке своєчасно не покинуло межі України;
  • якщо автомобіль на Єврономер ввіз в Україну одна людина, а керує ним інший.

Штраф становить 8500 грн, його оформлює поліцейський на місці вчинення правопорушення (ч.8 ст.121 КУпАП). На перший раз автомобіль не вилучається.

Читайте також: В Україні хочуть повністю поміняти автомобільні податки. Хто заплатить за евробляхи

Якщо порушення вчинив цей же водій повторно протягом року, то штраф становить вже 17 000 грн. Одночасно водія позбавлять права керування терміном на 1 рік і з можливим вилученням авто.

За цією нормою штрафи накладає суд на підставі протоколу, складеного поліцейським на місці зупинки авто. До вирішення справи в суді автомобіль утримують на штрафмайданчику.

Оформити поліс автоцивілки онлайн

Нагадаємо

  • У кінці 2019 року власникам «євроблях» пообіцяли чергові пільги. У квітні 2020 року в парламенті був зареєстрований законопроект №3389, що передбачає зниження акцизів на ввезення «евроблях», проте цей документ Рада поки не розглянула.
  • На початку жовтня 2020 року в очікуванні доступного розмитнення власники авто на єврономерах масово почали отримувати штрафи по 170 000 грн.