Хто буде платити більше

Підвищення торкнеться близько 17 тисяч осіб, які вважаються найбагатшими платниками податків Іспанії. Їх річний дохід перевищує 300 тисяч євро.

Чим обгрунтовано рішення

Прем'єр-міністр Педро Санчес і віцепрем'єр і лідер Unidas Podemos Пабло Іглесіас докладно розповіли про новий бюджет і плани уряду. У ньому велика увага приділена соціальній політиці для пом'якшення економічних наслідків коронакризи.

«Це прогресивний бюджет; він є винятковим через ситуацію і через обсяг державних інвестицій. Перша мета — відновити те, що криза забрала в нас. Друга — модернізувати нашу виробничу модель. І третє — зміцнити нашу державу загального добробуту», — сказав Санчес.

Читайте також: Чиновникам повернули повну зарплату. Кабмін зняв обмеження

Крім підвищення податку для багатих, новий бюджет Іспанії скорочує відрахування в приватні пенсійні плани, встановлює мінімальний податок для компаній і обмежує приріст капіталу від дочірніх компаній великих компаній, а також знижує поточні звільнення від корпоративного податку на дивіденди.

Пропозицію уряду тепер повинен підтримати іспанський парламент.

Якого ефекту очікують

За даними уряду, підвищення податку для багатих допоможе профінансувати бюджет країни на 2021 рік з рекордним державним внеском в соціальну сферу в розмірі майже 239,8 мільярда євро.

Читайте також: На якій нерухомості в Іспанії можна заробити 15% річних

Раніше повідомлялося

  • У травні 2020 року уряд Іспанії затвердив систему гарантованого мінімального доходу, яка повинна допомогти найбільш уразливим родинам. Програма спрямована на те, щоб вивести близько 1,6 млн осіб з крайньої бідності. Ця група в країні складає 12,4% населення порівняно із середнім показником по ЄС в 6,9%.