Що відомо

Нацбанк починає публікацію інформації про осіб, які отримали погодження регулятора на набуття істотної участі у фінустанові, а також осіб, яким було відмовлено в цьому, і які відповідно не можуть користуватися правом голосу та брати участь в управлінні такою установою.

Перелік цих осіб буде доступний на вебсайті НБУ у розділі «Нагляд/Регулювання ринку небанківських фінпослуг (спліт)» за посиланням «Пошук небанківських фінансових установ».

Читайте також: Нацбанк вводитиме тимчасові адміністрації у небанківські фінустанови

Оновлення інформації відбуватиметься після ухвалення відповідного рішення за результатами розгляду Нацбанком відповідних заяв на набуття чи збільшення істотної участі у фінустанові.

НБУ звертає увагу, що перелік власників істотної участі, які не мають права користуватися правом голосу та брати участь в управлінні небанківською фінансовою установою, поки перебуває на стадії формування.

Читайте також: Закон про спліт підписано: НБУ отримав нові повноваження

Наразі він містить відомості виключно про осіб, які набули істотної участі з порушенням законодавства, виявлених регулятором на дату, зазначену у файлі.

Що відомо про ринок небанківських фінансових послуг

Всього на ринку обліковується 2084 учасників небанківського фінансового ринку, до складу яких входять:

  • 196 ризикових (non-life) і 19 лайфових страховиків;
  • 63 страхових брокери;
  • 1031 фінансова компанія, що мають ліцензії на кредитування, лізинг, факторинг, надання гарантій, переказ коштів та обмін валют;
  • 327 кредитних спілок;
  • 144 лізингові компанії;
  • 304 ломбарди.

Читайте також: Спліт у дії. Страховиків і фінкомпанії віддали під контроль НБУ

Відповідно до Закону про спліт, який набув чинності 01 липня 2020 року:

  • НБУ став регулятором небанківських фінустанов: страхових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових компаній;
  • НКЦПФР – регулятором для фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, недержавних пенсійних фондів та їх адміністраторів. Нацкомфінпослуг буде ліквідовано.

Імплементація Закону про спліт була однією з вимог Міжнародного валютного фонду.