Що це означає

Рішення КСУ означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) на повну перевірку і моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, придбаних корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

За даними Лещенко, подання було ініційоване депутатами фракцій ОПЗЖ і «За майбутнє», а проєкт суддям роздали тільки вранці 27 жовтня.

Читайте також: Нульова декларація. Прем'єр розповів, які доходи зобов'яжуть показати

Як відреагували у президента

В Офісі президента України, коментуючи рішення КСУ скасувати кримінальне покарання за недостовірне декларування, заявили, що, «незважаючи на протидію, відповідні інструменти в законодавстві України будуть збережені або, в крайньому випадку, відновлені».

На Банковій наголосили, що немає жодного шансу зупинити рух країни до максимальної прозорості і доброчесності в політиці.

Також в ОП відзначили, що чекають повного тексту рішення.

«Усвідомлюємо, що рішення Конституційного суду остаточне й не підлягає оскарженню. Але остаточним і не підлягає оскарженню є також і прагнення України до повноцінного приєднання до європейських та євроатлантичних структур», — відзначили в ОП.

Читайте також: Е-декларування. Кому загрожує кримінальна відповідальність

На Банковій запевнили, що президент Зеленський використовує своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити роботу системи електронного декларування.

Що ще пропонували скасувати депутати

Раніше в КСУ надійшло конституційне подання 48 народних депутатів, які, зокрема, пропонували скасувати:

  • декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, що живуть з чиновником;
  • проведення НАПК моніторингу способу життя чиновників;
  • проведення НАПК повної перевірки декларацій;
  • доступ НАПК до інформаційних баз даних і державних реєстрів;
  • декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, зокрема транспорт, грошові активи й позики, фінансові зобов'язання, витрати й угоди, роботу за сумісництвом;
  • декларування відомостей про чужі об'єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід;
  • публічний доступ до декларацій;
  • подання повідомлень про істотні зміни в майновому стані.

Раніше повідомлялося

  • Раніше Велика палата Конституційного суду України (КСУ) визнала неконституційним ряд норм Закону «Про Національне бюро України».