Що продавав Мінфін

  • Валюта облігацій — гривня.
  • Сума розміщення — 395,6 млн грн.
  • Середньозважений рівень прибутковості — 10,3% річних.
  • Дата погашення — 29 вересень 2021 року.

На попередньому аукціоні ці папери були розміщені під 10,22% річних.

Крім того, Мінфін запропонував інвесторам гривневі ОВДП з погашенням 22 травня 2024 року, проте не задовольнив жодної заявки, які були подані з прибутковістю від 11,40% річних.

Тенденція 3-го кварталу

Істотні відмінності в обсягах окремих випусків розміщень ОВДП на фоні скорочення гривневого портфеля облігацій у нерезидентів говорять про те, що ринок в основному залежить від незначної кількості місцевих покупців з числа держбанків і великих фінустанов. Частина з них активно використовують у подальшому ці папери для рефінансування в Нацбанку, а частина — просто купує нові облігації при погашенні попередніх випусків у своєму портфелі.

Ця тенденція характерна як для 3-го кварталу, так і для початку 4-го. Навіть незважаючи на невелике зростання прибутковості, поки нові держоблігації не користуються попитом у нерезидентів.

Нагадаємо

Національний банк України обговорює з Міністерством фінансів свою участь на вторинному ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Одна з цілей — підтримка ліквідності.

Відзначимо, Національний банк розширив можливості для купівлі державних цінних паперів, в тому числі при їх первинному розміщенні.

Інвестиції в ОВДП: 10,25% річних + бонус від «Мінфіну»