Що рекомендує МВФ

«Отримали від МВФ рада підвищувати граничний розмір відшкодування до 300 тис. Грн. На що сказали:» Друзі, прості розрахунки, проста елементарна формальна логіка показують, що в умовах України підвищення граничної суми відшкодування з 200 тис. До 300 тис. Мало що змінює «. Цього мало. І ми завжди спиралися на цифру принаймні в 600 тис. грн», — зазначив Оленчик.

Читайте також: Андрій Оленчик: Гарантовану суму по депозитах треба підвищити до 600 тисяч гривень

За його словами, 39,6% клієнтів банків — учасників Фонду — тримають в банках менше 10 грн. І ці дрібні кошти, які сумарно по банкам є зовсім незначними, взагалі не гарантуються Фондом.

«Ще в 59,2% клієнтів вклади коливаються в межах від 10 грн до 200 тис. Грн. А кількість вкладників, у яких більше гарантованої суми, на сьогодні 1,2%.

Читайте також: У вересні обсяги вкладів фізосіб в банках — учасниках Фонду зросли на 12,9 мільярда — ФГВФО

Тому Фонд, за словами Оленчика, створений передусім для того, щоб виконувати соціальну роль і захищати некваліфікованого вкладника в межах гарантованої суми, обгрунтованої і виправданої із соціальної та економічної точок зору», — пояснив він.

На ці 59,2% вкладів в межах гарантованої суми припадає 39,3% всього обсягу коштів фізосіб.

Оформити депозит з підвищеною дохідністю завдяки бонусам від «Мінфіну»

Нагадаємо

  • Поріг в 200 тисяч гривень для відшкодування вкладів був встановлений у вересні 2012 року.
  • Рада з фінансової стабільності на засіданні 2 вересня підтримала підвищення суми гарантування вкладів з 200 до 600 тисяч гривень.
  • Підвищити суму відшкодування рекомендували після конвертації поточних зобов'язань Фонду гарантування перед урядом і майбутніх процентних платежів в умовні зобов'язання. Це дозволить Фонду підвищити гарантії по вкладах.