Фото: TeleTrade

Відмінність поточної ситуації в тому, що всі розуміють неможливість з економічної точки зору введення нових національних «локдаунів». На це вже просто немає ні коштів, ні запасу міцності в економіці, ні достатнього рівня соціальної стабільності.

При цьому, всім очевидно, що друга хвиля пандемії буде сильнішою за першу. Власне, вона вже сильніше. Це добре видно за останніми даними захворюваності COVID-19. У Європі ситуація настільки погіршилася, що ряд великих країн, таких як Іспанія, Італія, Франція, Великобританія змушені вводити жорсткі заходи, починаючи від комендантської години, закінчуючи введенням надзвичайного стану і закриттям підприємств сфери послуг.

До США друга хвиля теж починає докочуватися. Незадовільні результати боротьби з весняним спалахом COVID-19, влучно охарактеризовані одним з кращих американських фахівців з інфекційних захворювань Ентоні Фаучи тим, що США досі стоять по коліно в першій хвилі, створюють передумови для ще більш гіршого сценарію розвитку подій в осінньо-зимовий період. У вихідні кількість нових підтверджених випадків захворювань перебило попередній рекорд досягнувши позначки 83 000 хворих на добу.

Діюча адміністрація Білого дому в особі Марка Медоуза нібито вже розписалася у власному безсиллі, заявивши, що вони не збираються контролювати пандемію, замість цього вони зосередяться на створенні ліків і вакцини. Що це взагалі може означати, враховуючи, що цим питанням вже займаються кращі вчені в світі, маючи в своєму розпорядженні гігантські бюджети. У підсумку, ми чуємо заяви про необхідність прискорення процесу створення вакцини, зниженні адміністративних бар'єрів при її схвалення. І це все?

Загалом, єдине чому учасники торгів не починають панікувати знову, мабуть, пов'язано з психологічним афектом. Всі бояться що-небудь робити, поки не закінчаться президентські вибори в США. І якщо до моменту, коли буде оголошено переможця, а це, мабуть, буде десь ближче до середини листопада, ситуація з коронавірусом не стабілізується, фондові ринки можуть знову зірватися в панічне падіння, вважає аналітик компанії TeleTrade. Так що хочеться сподіватися, що якимось чином епідеміологічна ситуація виправиться, або дійсно з'явиться схвалена і ефективна вакцина від COVID-19.

А поки інвесторам, швидше за все, доведеться рефлексувати над найважливішою макроекономічною статистикою, абсолютно марною для короткострокової динаміки ринків. Рекордний відскік ВВП США в третьому кварталі більш ніж на 31%, збільшення загального числа заявок на допомогу з безробіттям, позитивна квартальна звітність найбільших за капіталізацією американських компаній, що входять в так звану групу FAANG, відображають скоріше результати до появи повномасштабної другої хвилі. Хіба тільки рішення Європейського центрального банку за параметрами монетарної політики здатне дати їжу для роздумів.

У будь-якому випадку, більш детально обговорювати ці події зараз немає особливого сенсу до визначення переважаючих тенденцій і настроїв учасників торгів, які можуть позначитися до середовища. А поки краще зосередитися на відіграші антирекордів вихідних по COVID-19, особливо на американській сесії. При цьому логічно в цій ситуації очікувати тиск на фондові індекси, зростання американського долара і зниженням цін на нафту.

Сергій Родлер, аналітик компанії TeleTrade