Навіщо це потрібно

Автори ідеї вважають, що таким способом банк додатково закачає в реальну економіку 50,4 млрд євро, збільшить грошову масу і розкрутить інфляцію і особисте споживання. В результаті це б допомогло знизити вартість сильно переоціненого франка. Дешевший франк зміцнить швейцарський експорт і вплине на міжбанківський ринок кредитів, впевнений Ініціативний комітет.

Що кажуть експерти

Ініціативу відразу ж схвалили в Швейцарській Асоціації підприємств роздрібної торгівлі (Dachverband Handel Schweiz). Її президент Жан-Марк Пробст заявив, що «таким чином, гроші будуть потрапляти безпосередньо туди, де їм і належить бути, тобто в реальну економіку».

Читайте також: Франція виділяє ще 100 мільярдів євро на підтримку економіки

У той же час відомо, що ще в минулому році президент ЦБ Швейцарії Томас Йордан назвав пропозицію роздавати гроші народу «небезпечною грою з вогнем» через те, що «змішувати монетарну і фіскальну політику не можна».

Серед відомих прихильників ідеї разової виплати — колишній голова Федеральної резервної системи (ЦБ) США Бен Бернанке і колишній президент швейцарського ЦБ Філіп Хільдебранд.

Що далі

У авторів проекту тепер є 18 місяців, щоб зібрати необхідні 100 000 підписів під своїм проектом. 20 жовтня Федеральна канцелярія в Берні дала на це добро.

Читайте також: Кабмін представив програму стимулювання економіки для виходу з кризи

Нагадаємо

У Швейцарії в 2016 році вже пропонували ввести так званий безумовний базовий дохід, коли кожен житель країни щомісяця отримував би певну суму грошей «просто так».

Однак тоді на загальнонаціональному референдумі швейцарці проголосували «проти».