Складніше було з євровалютою, курс якої на українському ринку повністю залежав від міжнародних ралі по парі євро/ долар.І в кінцевому підсумку — на вечір п'ятниці євро досяг рівня 33,51 / 33,53 грн/$, подорожчавши за тиждень майже на 30 копійок.

Всі перипетії міжбанку відразу ж відбивалися на поведінці готівкового ринку.

Цими вихідними три основні чинники будуть впливати на настрої і розрахунки власників обмінників при виставленні своїх цінників:

  • місцеві вибори;
  • поведінка євро на міжнародних майданчиках, і особливо — на п'ятничній азіатської (нічний для України) сесії;
  • статистика по коронавірусу та чутки про посилення карантину відразу ж після закінчення виборного періоду.

Вибори в Україні дадуть в цей раз більше психологічний ефект як на самих громадян, так і на фінансистів, ніж вплинуть на економічні процеси. Наші звикли до валютних катаклізмів в період максимального напруження політичних пристрастей в країні. Проте, власники обмінників все ж розширять спреди між купівлею / продажем валюти в ці вихідні.

Спрацюють і побоювання щодо подальшого посилення карантину — частина малого бізнесу і заможних громадян стали більш активно скуповувати валюту. Мабуть, усі пам'ятають події березня цього року, коли котирування в обмінниках на новинах щодо введення карантину злетіли на 1-1,5 гривні за дуже короткий проміжок часу. Це посилює напругу на валютному ринку.

Ну і звичайно, при виставленні котирувань по євро власники обмінників будуть орієнтуватися на співвідношення пари євро / долар на зовнішніх ринках. Аналогічно вони зроблять і відносно російської валюти, де спокою також явно не спостерігається.

«Мінфін» не схильний перебільшувати політичну складову при курсоутворенні на готівковому ринку в ці вихідні, але й не враховувати цього фактора ми теж не можемо.

Основна частина власників обмінників віддасть перевагу варіанту встановлення як мінімум середнього розміру спреду між купівлею і продажем по долару, євро і рублю, хоча і продовжить працювати у форматі «з обороту» без особливої гри «на підвищення».

Курс валют на 24-25 жовтня

Котирування готівкового долара в більшості пунктів обміну валют будуть у межах коридору: прийом 28,20- 28,38 грн/$ і продаж 28,40- 28,45 грн/$ при спреді від 15 до 20 копійок. Частина обмінників може коригувати розраховані «Мінфіном» курси ще на плюс-мінус 3-7 копійок в залежності від власних індивідуальних завдань та «жвавості» місця розташування пункту обміну валюти.

Котирування євро. Євровалюта як і раніше залишиться головним інструментом для спекуляцій у фінансистів на ці вихідні. Невизначеність поведінки пари євро / долар перед наближенням президентських виборів в США — ідеальна можливість для спекулянтів.

Наявність підвищених ризиків по євро змусить власників обмінників дуже уважно стежити за тим, що відбудеться на п'ятничній (нічний для України) азіатській сесії і відповідно коригувати свої цінники по євро на вихідні.

За нашими розрахунками курс готівкового євро 24-25 жовтня перебуватиме у межах: прийом 33,20 — 33,40 гривень і продаж 33,45 — 33,65 гривень при спреді від 20 до 30 копійок.

Деякі пункти обміну ще можуть скорегувати курс на плюс-мінус 4-8 копійок на євро.

Котирування російського рубля. Рубль залишається дуже залежним від цін на нафту, новин про санкції Заходу проти Росії та статистики по коронавірусу в цій країні. Як і всі дні цього тижня, на вихідні фінансисти з рублем працюватимуть в основному спираючись на реальний попит і пропозицію по ньому в своєму регіоні.

За розрахунками «Мінфіну» в обмінниках в ці суботу та неділю прийом рубля буде у межах коридору від 0,357 до 0,362 гривень, а продаж — від 0,364 до 0,372 гривень за рубль.