Що показує статистика

У Державному реєстрі фізичних осіб нараховується 44,1 млн осіб, з яких 37,6 млн – це громадяни, які перебувають на підконтрольній території України. Доходи, як свідчить статистика 2019 року, отримували 19,7 млн громадян, тобто 45 %.

«У нас економічно активне населення за класифікацією ООН (а це – 15-70 років) – близько 34,6 млн. З цієї категорії податкова не бачить на своїй карті України 5,6 млн осіб протягом останніх десяти років», – підкреслив Любченко.

Читайте також: Держпраці посилить контроль за офіційним працевлаштуванням. На порушників очікують штрафи

Як вирішити питання

На думку очільника податкової вирішити це питання можна за рахунок прив’язки декларування до механізму виборчого права та бюджетного процесу.

«Чому нам формують політику ті, хто десять років не сплачує податки. Людина ходить, голосує. Я проти. Це моя громадянська позиція. Хочеш користуватися соціальними стандартами? Плати податки – і користуйся. Чому 11,6 млн осіб працюють сплачують податки, ще 1,8 млн зайняли активну позицію та стали підприємцями, а мільйони людей навіть не подумали про роботу, не кажучи вже про податки», – наголосив Любченко.

Читайте також: Кожен 5-й українець працює неофіційно. Кабмін почав боротьбу

Як уряд веде боротьбу з «нелегалами»

  • На початку року Держпраці провела перший етап заходів щодо виведення з тіні ринку праці.

  • 600 інспекторів праці провели роз'яснювальну роботу для понад 180 тис. роботодавців в сфері торгівлі. У понад 56 тис. випадках до перевірок долучився Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості та місцеве самоврядування.

  • Найбільш поширена неформальна зайнятість серед осіб у віці від 40 до 49 років. У неформальному секторі за підсумками першого півріччя були зайняті 829,7 тис. громадян.