Претензій до виконання stand by немає

Драганчук зазначив, що претензій до того, як Україна виконує домовленості про структурні маяки чинної угоди stand by, у МВФ немає. За словами заступника міністра, раніше були певні занепокоєння щодо відставки глави НБУ Смолія, але зараз вже все нормально.

«Є новий глава Нацбанку, ми бачимо, що система працює стабільно, все нормально, жодних змін в банківському секторі від зміни персоналій не відбулося. Тобто новий менеджмент НБУ дотримується певного курсу, незалежний Нацбанк працює як працював», — пояснив Драганчук.

Читайте також: Правління НБУ позбавило Рожкову більшості повноважень

Водночас Драганчук зазначив, що Фонд стежить за ситуацією з рішенням Конституційного суду щодо НАБУ.

«Це рішення передбачає зміни в закон про НАБУ, які потрібно внести і прийняти. І МВФ, звичайно, спостерігає за цим процесом », — сказав Драганчук.

За його словами, жодних перешкод для того, щоб Україна отримала транш цього року, поки немає.

Читайте також: Зеленський: Співпраці з МВФ, Світовим банком і ЄБРР нічого не загрожує

Які структурні маяки вже виконала України

«Україна виконує структурні маяки в межах спільної з МВФ програми stand by. Відповідно до графіка, в червні був затверджений План зі скорочення NPL державних банків.

Також в червні спростили процедуру зміни постачальників газу для побутових споживачів. У вересні ми прийняли необхідне законодавство для роботи ДПС та Держмитслужби як єдиної юридичної особи.

Читайте також: МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою. Які завдання має виконати Україна

НКРЕКП ухвалила рішення про встановлення тарифів на опалення. Органи місцевого самоврядування майже завершили встановлювати свої тарифи», — зазначає Драганчук.

Раніше повідомлялося

  • 21 жовтня уряд створив міжвідомчу робочу групу з питань координації переговорного процесу з МВФ.
  • У Нацбанку розраховують до кінця поточного року отримати транш від МВФ.
  • Аналітики BofA Securities прогнозують, що наступний транш від МВФ Україні надійде в кінці 2020 року — на початку 2021 року.
  • Водночас аналітики вважають, що причиною для відстрочки траншу і невизначеності з боку МВФ став закладений урядом рівень дефіциту бюджету на 2021 (6%), який перевищує очікування МВФ за програмою stand-by.

Читайте також: Morgan Stanley: Отримання Україною траншу МВФ у 2020 році малоймовірно