Що прогнозують

«Поточний рахунок платіжного балансу в 2020 році буде зведено з профіцитом близько 3% ВВП, проте в подальші роки він знову повернеться до дефіциту», — йдеться в огляді НБУ.

Згідно з прогнозами регулятора у 2021 році дефіцит поточного рахунку платіжного балансу складе 2,3% (в липневому прогнозі 2,8%), у 2022 році — розшириться до 5,1% (4,5%).

Читайте також: Платіжний баланс зведено з профіцитом $ 370 мільйонів — НБУ

Нацбанк пояснив, що повернення до дефіциту в наступні роки зумовить відновлення економіки. Розшириться споживчий та інвестиційний імпорт, а також пожвавиться світова економіка, що вплине на подорожчання енергоносіїв.

«На додачу до цього Україна буде отримувати менші доходи від транзиту газу як в цьому, так і в наступному році», — вказав Нацбанк.

Читайте також: Платіжний баланс п'ятий рік поспіль зведено в «плюс»

Як вплинула коронакриза

У Нацбанку відзначили, що коронакриза значно здешевила енергоносії. Крім того, знизився попит українців на імпортні товари й подорожі за кордон, а також попит бізнесу на інвестиційну продукцію.

Разом з тим зовнішня кон'юнктура для основних товарів українського експорту була сприятливою. У результаті темпи падіння експорту за підсумками цього року будуть значно нижче за імпорт, що зумовить формування профіциту поточного рахунку, кажуть у Нацбанку.

Раніше повідомлялося

  • Профіцит поточного рахунку платіжного балансу в серпні 2020 року дорівнював $370 млн (в серпні минулого року дефіцит становив $881 млн).