«Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. Збереження м’якої монетарної політики спрямоване на підтримку економічного відновлення і досягнення цілі з інфляції», — заявив Шевченко.

Читайте також: Банкіри озвучили свої прогнози щодо облікової ставки

За його словами, в умовах високого рівня невизначеності монетарна політика Національного банку надалі залежатиме насамперед від розвитку епідемічної ситуації та затверджених параметрів бюджетної політики.

Що означає зміна ставки

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Зниження облікової ставки НБУ вплине на зниження ставок по депозитами для населення.

Оформити кредит за вигідною ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

«Утримання ключової ставки на рівні нижче нейтрального свідчить про стимулюючий характер монетарної політики і залишає простір для подальшого зниження відсоткових ставок в економіці», — ідеться в пресрелізі НБУ.

Як змінювалася ставка раніше

  • 3 вересня Правління Національного банку ухвалило рішення залишити незмінною облікову ставку на рівні 6%.
  • Цикл зниження облікової ставки почався в квітні 2019 року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.
  • 11 червня Правління Національного банку прийняло рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних. Це найнижчий рівень облікової ставки в історії незалежної України.
  • 23 липня Нацбанк залишив ставку незмінною на рівні 6%.