Прогнози банкірів

«У найближчі місяці очікується прискорення інфляційної динаміки через поступову девальвацію гривні, а також з огляду на анонсоване підвищення мінімальної заробітної плати з 1 січня й низку інших чинників. З урахуванням очікуваного прискорення інфляції ми не виключаємо деякого підвищення облікової ставки в першому півріччі 2021 року. Однак її зростання не повинне перевищити 0,5-1,0 п.п. », — зазначив директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.

Голова правління Кредитвест Банку Ігор Тихонов також очікує від Нацбанку підвищення облікової ставки на початку наступного року, проте, на його думку, зростання показника не перевищить 0,5 п.п.

Читайте також: У вересні інфляція в річному вимірі знизилася до 2,3%

«З низькою ймовірністю на ті ж 0,5 п.п. показник може бути збільшений і 10 грудня, в ході останнього в 2020 році засідання НБУ з питань монетарної політики. Це можливо, якщо інфляційний тренд виявиться вищим за очікування Нацбанку», — додав Тихонов.

Він також вважає, що ефект від зниження облікової ставки на короткий термін буде незначним, з погляду економіки, через що, на його думку, Нацбанк не зважиться «навіть на символічне зниження».

На думку головного менеджера з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Аваль Сергія Колодія, посилення інфляційних очікувань на тлі відновлення ділової активності та зниження розриву ВВП може привести до підвищення облікової ставки вже в першому кварталі 2021 року.

Такої ж думки щодо динаміки показника дотримується начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов.

Динаміка облікової ставки

«Перспектива істотного прискорення інфляції на горизонті трьох-шести місяців залишається вельми відчутною, що не дає підстав для подальшого пом'якшення монетарної політики. Більш того, прогнозована інфляційна тенденція ставить досить високу ймовірність переходу регулятора до підвищення облікової ставки в першому кварталі 2021 року», — зазначив він.

Читайте також: Коли кредити подешевшають і до чого тут облікова ставка НБУ

Як повідомив головний економіст Креді Агріколь Банку Андрій Печерицин, банк змінив прогноз на 2021 рік у бік незначного підвищення облікової ставки. 

«На мій погляд, підвищення облікової ставки НБУ можливо тільки за однієї умови — за істотного зростання темпів інфляції. З огляду на поточні тенденції споживчих цін і відносну курсову стабільність, я не бачу передумов в найближчі пів року для її підвищення, тим паче в умовах можливого впливу на ділову активність наростаючого карантину», — зазначив директор департаменту ризик-менеджменту Аккордбанка Микола Войтків.

«Поки інфляція знаходиться в допустимих межах, НБУ не буде підвищувати ставку. Є певні сценарії щодо підвищення ставки в наступному році, але ще рано це стверджувати», — вважає директор департаменту казначейських інвестиційних послуг Укрексімбанку Антон Болдирєв.

Читайте також: Долар по 28 грн і інфляція 5%: що прогнозують економісти на найближчу перспективу

У свою чергу, заступник голови правління по казначейству банку Кредит Дніпро Оксана Шведа зазначила, що ефект від зміни рівня облікової ставки на інфляцію переноситься протягом 9-18 місяців, вказавши, що динаміка облікової ставки в наступному році буде залежати від відображення її поточного рівня на споживчі ціни, а також від зміни курсу нацвалюти.

За словами аналітика групи інвестиційного бізнесу Укрсиббанку Михайла Харчука, наразі він не бачить можливості розвороту монетарної політики через відсутність підстав.

У свою чергу, Колодій з Райффайзен Банку Аваль зазначив, що додатковий потенціал для зниження показника теоретично залишається, наголосивши, що це може статися тільки після того, як середньострокові інфляційні очікування будуть відносно низькими (нижче облікової ставки на декілька процентних пунктів).

Оформити кредит за вигідною ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

Для зниження облікової ставки, на думку експерта, також важливо зменшення суверенних ризиків (в результаті чого основні міжнародні агентства підвищать рейтинги України до інвестиційного або близького до нього рівня), а також повернення динаміки прибутковості за облігаціями внутрішньої держпозики до поступового зниження уздовж всієї кривої.

Нагадаємо

  • 3 вересня Правління Національного банку прийняло рішення залишити незмінною облікову ставку на рівні 6%.
  • Цикл зниження облікової ставки почався в квітні 2019 року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

Рішення по обліковій ставці Нацбанк озвучить сьогодні, 22 жовтня о 14:00.