У той же час — вчорашнє зниження котирувань долара вже починає привертати увагу деяких покупців-нерезидентів, для яких важливим є купити валюту максимально дешево. Вони сьогодні уважно стежитимуть за трендом на торгах і у разі нового просідання курсу — вийдуть в середині дня з купівлею валюти. Це не дасть гривні істотно зміцнитися навіть в разі ситуативного перевищення пропозиції в першій половині дня.

Відео: Що відбувається з економікою та курсом: як правильно інвестувати у валюту

Крім цього, великі експортери вже сподіваються на надходження основних сум відшкодувань ПДВ від держави і «задешево» продавати валюту не збираються. Лише тільки ті з них, кого притискає час по фінансуванню своїх поточних господарських операцій або у кого ще є борги по податках — сьогодні будуть виходити на торги з великими сумами пропозиції.

Протистояння курсових інтересів та поведінка великих гравців будуть сьогодні основними мотиваторами для міжбанку. За прогнозами «Мінфіну» 22 жовтня обсяг операцій на торгах складе до $ 195 млн при здійсненні до 530 угод.

Наближення місцевих виборів в Україні, негативна статистика по коронавірусу і чутки про подальше посилення карантинних заходів після них, а також продовження валютних ралі по парі євро / долар на зовнішніх ринках (що відразу відображається на курсі євро щодо гривні на нашому міжбанку) — також додадуть можливості спекулянтам погратися на курсі. Як і раніше, сьогодні вони будуть заробляти в трьох основних форматах: 1) «в дві сторони» — з купівлі / продажу долара, євро і рубля на внутрішньому ринку; 2) на різниці готівкового та безготівкового курсів по євро та 3) на парі євро / долар на зовнішніх майданчиках.

Інвестиції в ОВДП з ICU: до 10,5% в гривні та до 3% в доларах США

Якщо нерезиденти не будуть активно скуповувати валюту, а надлишок пропозиції долара на ринку збережеться — на торги вийде НБУ з інтервенцією по його купівлі.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 22 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,15 — 28,40 гривень, євро — коридор 33,20 — 33,75 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,10 — 28,50 гривень, євро 32,90 — 33,75 гривень.

Також як і вчора — у зв'язку зі стрибками курсу євро на міжнародних ринках і на міжбанку — сьогодні власники обмінників будуть часто змінювати котирування по євро та збережуть спред при купівлі / продажу цієї валюти у межах від 20 до 30 копійок на евро.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 — 28,20 і продаж 28,32- 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20 — 28,30 гривень та продаж 28,33 — 28,45 .

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі