Що хоче змінити президент

Згідно із законопроєктом №4220 зміни до Кодексу про процедури банкрутства необхідні, адже через карантинні обмеження затягується провадження у справах про банкрутство.

Відповідно до законопроєкту, на період дії карантину збори комітету кредиторів для оголошення банкрутства можуть проводитися у режимі відеоконференції. Для підтвердження особи та повноважень учасника зборів надаються документи, засвідчені електронним цифровим підписом. А якщо учасник не має ЕЦП, то підтвердження його особистості здійснюється у порядку, визначеному законом про Єдиний державний демографічний реєстр.

Читайте також: В Україні запрацював Кодекс по процедурах банкрутства

Крім того, що збори кредиторів можуть проводитися шляхом опитування. Ініціатор опитування посилає всім учасникам зборів запит з проєкт рішення щодо запропонованого питання. У такому запиті зазначаються адреса, на який учасники опитування повинні направити свою відповідь, і термін для надання відповіді.

Також пропонується дозволити судам за клопотанням комітету кредиторів або за власною ініціативою продовжувати терміни проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство.

На що впливає законопроєкт

Ухвалення цього законопроєкту дозволить скасувати мораторій на оголошення банкрутства бюджетними, оголошений президентом Зеленським в жовтні.

Читайте також: Почати з чистого аркуша. Що принесе новий кодекс про банкрутство

Нагадаємо

  • 13 жовтня президент підписав закон про заборону банкрутства бюджетних установ.
  • 21 жовтня 2019 року було введено в дію Кодекс по процедурах банкрутства, який Верховна Рада ухвалила в жовтні 2018 року.
  • Кодекс України про процедурах банкрутства — це перший за час незалежності України комплексний документ, який регулює всі процедурні питання банкрутства.