Рішення суду

«Доводи НБУ про застосування так званого „антиколомойського“ закону для закриття справи слід відхилити, оскільки провадження у цій справі підлягає закриттю на інших підставах», — йдеться в рішенні суду.

Читайте також: Суркіси VS Приватбанк: Офіс генпрокурора відстояв у Верховному Суді 1 мільярд держактивів

Нагадаємо, минулого тижня справу про скасування націоналізації Приватбанку відновили. Колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський подав апеляцію на відновлення в Господарському суді процесу про скасування договору купівлі-продажу банку Мінфіну. Відповідно до системи судових реєстрів слухання призначені на 26 листопада 2020 року.

Читайте також: Нацбанк вже не впливає на судові процеси по Приватбанку — Рожкова

Хронологія подій

15 липня 2020 року Велика палата ВС частково задовольнила касацію НБУ, Кабміну і Приватбанку. Суд скасував постанову попередніх судів про скасування ухвали Нацбанком Суркісів пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсною процедури bail-in.

2 вересня 2020 року Печерський районний суд задовольнив вимогу шести офшорних компаній, пов'язаних з братами Григорієм та Ігорем Суркісами про стягнення з Приватбанку $ 350 млн.

Читайте також: Справа Суркісів не повинна цікавити вкладників Приватбанку

Компанії вимагали, щоб Приватбанк виконував умови депозитних договорів, які були укладені між ними і кіпрською філією банку до націоналізації в грудні 2016 року. Загальна сума вимог компаній — $250 млн тіла депозитів і $ 100 млн відсотків.

Після націоналізації держава конвертувала ці кошти в капітал, оскільки Суркісів визнали пов'язаними особами з ексвласниками банку.

9 вересня Верховний Суд зупинив стягнення 10 млрд грн з Приватбанку на користь Суркісів.