Як прокоментували рішення

За словами фіндиректора Нафтогазу, серія негативних новин з України останнім часом вплинула на те, що співвідношення між ризиком інвестування в єврооблігації НАК «Нафтогаз України» і прибутковістю не було оптимальним, тому Нафтогаз вирішив відкласти розміщення.

Серед таких негативних новин і інцидентів ван Дріл, зокрема, назвав відставку голови Нацбанку Якова Смолія і звинувачення Державної аудиторської служби на адресу Нафтогазу про витрати на 75,5 млрд грн, які компанія назвала безпідставними.

Читайте також: У Нафтогазі відповіли на звинувачення аудиторів

Він додав, що інвестори також уважно стежать за реформою корпоративного управління і вважають вагомим чинником розвиток відносин України з МВФ.

«Міжнародні інвестори мають вибір, куди інвестувати гроші. Вчора ми побачили, що це середовище не було достатньо привабливою для них», — констатував ван Леонова.

Водночас фіндиректор зазначив, що попит на єврооблігації був значним.

Які облігації збиралися розмістити

Компанія планувала розмістити новий випуск з терміном погашення в лютому 2027 року. Єдиним організатором розміщення було названо Citi.

Орієнтир дохідності доларових єврооблігацій НАК, як повідомлялося, становив 9-9,25%, а остаточний — 8,95%.

Раніше «Нафтогаз України» запропонував держателям євробондів в доларах з погашенням у 2022 році і в євро з погашенням в 2024 році викуп за ціною $1028,75 і 982,5 євро на $1000 і 1000 євро номіналу відповідно (з урахуванням премії за ранню згоду).

Раніше повідомлялося

  • Восени 2018 року Нафтогаз уже ухвалював рішення відкласти випуск єврооблігацій, зіславшись на несприятливу ринкову кон'юнктуру.
  • Тоді компанія розраховувала позичити в доларах, орієнтир прибутковості випуску становив 10,9%.
  • Однак уже в 2019 році Нафтогаз зміг кілька разів вийти на ринок. Спочатку в липні він розмістив трирічні єврооблігації на $ 335 млн під 7,375% і п'ятирічні єврооблігації на 600 млн євро під 7,125% (п'яту частину бондів в євро викупив ЄБРР), а в листопаді — 7-річні євробонди на $ 500 млн із прибутковістю 7,625%.