За даними «Мінфіну», частина дуже великих клієнтів (в тому числі і держкомпаній) ще не повністю закрила свої борги перед державою. З огляду на те, що штрафні санкції за несвоєчасну сплату податків значні — компаніям сьогодні потрібно максимально закрити цю задачу. Дефіцит гривні у бізнесу зберігається і для його покриття клієнти продовжать активно продавати валюту. Зростання пропозиції на міжбанку завжди підтримує нацвалюту і формує непогану статистику торгів. За прогнозами «Мінфіну» 20 жовтня обсяг операцій складе до $ 160-210 млн при здійсненні до 480-690 угод.

Крім цього, сьогодні аукціон Мінфіну України по розміщенню ОВДП. Після консультацій з первинними дилерами чиновники переграли перелік запропонованих паперів і залишили тільки гривневі ОВДП на 98 та 343 дні і доларові — на 1 рік. Останнє деяке збільшення прибутковості по гривневих паперах позитивно було сприйнято ринком і обсяги продажів на останньому аукціоні 13 жовтня зросли до 6 млрд гривень.

Інвестиції в ОВДП: 10,5% річних + 0,2% бонусу від «Мінфіну»

Цього разу, Мінфін також сподівається на зростання попиту на облігації. І якщо в гривні — покупцями залишаться в основному місцеві гравці, то по доларовим очікуються і покупки нерезидентів. У будь-якому випадку, сьогодні та завтра (в день розрахунків за куплені облігації) — це вплине на поведінку ресурсного та опосередковано — валютного ринків. За нашими прогнозами, з урахуванням скорочення «набору» запропонованих на аукціоні облігацій — Мінфін України зможе продати облігацій в еквіваленті до 2,6-3,8 млрд гривень.

При надлишку пропозиції долара на міжбанку — Нацбанк намагатиметься вийти на ринок з його викупом. Але навіть вчорашні результати торгів показують, що клієнти поки в основному самі викуповують все пропозицію і на великі обсяги поповнення резервів за рахунок бюджетного періоду жовтня ми б не розраховували. Тим більше, що нерезиденти продовжують викуповувати частину валютної пропозиції, що знижує можливості регулятора щодо скуповування долара навіть в моменти його ситуативного надлишку на торгах.

Залежність міжбанку від курсових завдань і поведінки найбільших гравців збережеться, а завдяки продовженню на міжнародних ринках ралі по парі євро/долар — у спекулянтів буде чудова можливість заробити і на парі євро/гривня. За вчора євровалюта зросла майже на чверть гривні і це ще явно тільки початок курсових ралі перед наближенням виборів у США.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 20 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,30 — 28,50 гривень, євро — коридор 33,10- 33,60 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,10 — 28, 55 гривень, євро 32,80 — 33,60 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,10 — 28,33 і продаж 28,45 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,30 — 28,38 гривень та продаж 28,40 — 28,47.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі