Що відомо

«Офіс Генерального прокурора відстояв у Верховному Суді 1 млрд гривень активів держави в справі Приватбанку і фактично запобіг вибуттю ще 28 млрд гривень за аналогічними позовами. І ми продовжимо боротися за збереження цих коштів в Печерському районному суді, куди було передано цю справу», — написала Венедиктова.

За її словами, ідеться про депозити осіб, які потрапили під ознаки пов'язаних з банком.

«Кошти в ході націоналізації Приватбанку були списані за загальноєвропейським механізмом bail-in, щоб врегулювати неплатоспроможність фінустанови за рахунок внутрішніх джерел. Позивачі не залишають спроб їх відсудити», — пояснила вона.

Читайте також: Нацбанк уже не впливає на судові процеси по Приватбанку — Рожкова

Що означає повернення справи в Печерський райсуд

Як уточнює Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело, текст рішення Верховного суду від 15 липня 2020 року, яким він частково задовольнив касаційну скаргу НБУ, Кабінету міністрів і Приватбанку, підтвердивши законність bail-in, був опублікований 22 вересня, а 23 вересня за клопотанням представників Суркісів справа була передана до Печерського райсуду.

Читайте також: Справа Суркісів не повинна цікавити вкладників Приватбанку

Коли Верховний суд закриває провадження у зв'язку з непідсудністю справи судам попередніх інстанцій, то за клопотанням сторони він може направити цю справу до суду, якому вона підсудна.

Нагадаємо

  • Справу про скасування націоналізації Приватбанку відновили. Колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський подав апеляцію на відновлення в Господарському суді процесу про скасування договору купівлі-продажу банку Мінфіну. Відповідно до системи судових реєстрів, слухання призначені на 26 листопада 2020 року.

  • 2 вересня 2020 року Печерський районний суд задовольнив вимогу шести офшорних компаній, пов'язаних з братами Григорієм та Ігорем Суркісами про стягнення з Приватбанку $ 350 млн. Компанії вимагали, щоб Приватбанк виконував умови депозитних договорів, які були укладені між ними і кіпрським філією банку до націоналізації в грудні 2016 року. Загальна сума вимог компаній — $250 млн тіла депозитів і $100 млн відсотків.

  • Після націоналізації держава конвертувала ці кошти в капітал, оскільки Суркісів визнали пов'язаними особами з ексвласниками банку.

  • 9 вересня Верховний Суд зупинив стягнення 10 млрд грн з Приватбанку на користь Суркісів.