Скільки коштуватиме смартфон

Нагадаємо, що офіційно Apple встановила ціну на свій флагман в $1099 - майже 32 тисячі гривень. При цьому в коробці з новим iPhone 12 Pro більше не буде зарядного пристрою та навушників.

Аналітики порівняли ціни на iPhone 12 Pro із середньою зарплатою в декількох десятках країн світу, аби дізнатися, як довго потрібно працювати в кожній із країн, щоб купити новий айфон.

За скільки відкладе гроші українець

Мінімальна зарплата в Україні з вересня становить 5 тисяч гривень. Тобто, щоб купити iPhone 12 Pro, українцю потрібно працювати більш як пів року, відкладаючи всю «мінімалку».

При цьому середня зарплата в Україні, за даними Держстату, на серпень 2020 року становила майже 11,5 тисяч гривень, у Києві – майже 16,8 тисяч грн. Тобто українцю потрібно працювати три місяці, щоб купити iPhone 12 Pro, а в столиці – 2 місяці.

Читайте також: 5G, три камери і нові кольори. Apple презентувала новий iPhone 12 (фото)

За скільки на айфон зароблять жителі інших країн

Для порівняння, у таких країнах, як в США або Швейцарія, отримуючи середню зарплату, на смартфон можна заробити за 6,1 і 4,4 дні відповідно.

У Німеччині та Франції новий гаджет дорівнює 9,7 і 10,5 трудодням.

У Росії iPhone 12 Pro можна купити, відпрацювавши 47,5 днів, Латвії – 30, Польщі – 28,3, Литві – 27,8, Естонії – 21.

Найгірший результат з усіх країн, де відома ціна нового iPhone 12 Pro, в Індії та Мексиці: тут середньостатистичний житель має працювати на iPhone 54,4 дні.

Як рахували

При розрахунку індексу iPhone аналітики використовували офіційні ціни в регіональних магазинах Apple або в авторизованих продавців.

Дані про середню зарплату брали з сайтів національних статистичних управлінь або відповідних міністерств. При розрахунку індексу ділили середню зарплату на 21 робочий день. А в країнах, де статистичні відомства користуються тижневими ставками, розмір доходу ділили на 5.