Щоб отримати від Нацбанку ліцензію на обмінну діяльність, юридична особа має запланувати відкриття щонайменше 50 структурних підрозділів, тобто точок обміну валюти, розповіла Шевчук. Регулятору також необхідно надати детальний бізнесплан на 3 наступні роки. НБУ перевірить його обґрунтованість.

Статутний капітал юрособи має становити 5 млн грн. Ця сума дозволить відкрити саме 50 точок обміну. Для отримання права на відкриття наступних 50 пунктів, необхідно додати у статутний капітал ще 5 млн грн.

Якщо при статутному капіталі в 5 млн грн, компанія відкриє хоча б на одну точку обміну більше, ніж дозволено, їй доведеться заплатити штраф, а з часом такі порушення можуть призвести і до позбавлення ліцензії.

Заробити на коливаннях курсу

Окремо Шевчук наголосила, що для формування статутного капіталу не можна використовувати кредитні и позичені гроші. «Це мають бути абсолютно чисті кошти зі сплаченими податками і зрозумілими джерелами походження», — підкреслила вона.

Крім статутного капіталу, зазначила Шевчук, компанія для отримання ліцензії повинна мати не менше 1 млн грн для реалізації бізнес-плану у перший рік роботи на обмінному ринку.

Читайте також: Прогноз курсу долара та як зберегти свої гроші

Нагадаємо, як повідомляв «Мінфін», Нацбанк планує розширити спектр послуг кредитних спілок, дозволивши їм, зокрема, здійснювати обмін валют. Також обмін валют зможуть здійснювати ломбарди.