За що оштрафували банк

АМКУ встановив, що банк на постійній основі поширював рекламу своїх акційних пропозицій «Ідеальна 30» щодня ідеальний кредит під повний 0%" та «Чорна п’ятниця ціни навпіл -50% розпродаж кредитів».

Реклама інформувала громадян про видачу кредитів під «0%» та про «розпродаж» кредитів зі знижкою -50%.

Насправді ж рекламна інформація далека від реальності, кажуть в АМКУ. Адже відсоткова ставка за кредитами становить 0,001% річних. Ба більше, клієнту потрібно окремо платити щомісячні комісії за обслуговування, за відкриття пакету послуг та обов’язковий страховий внесок.

Читайте також: Як не переплачувати за «безвідсотковим» кредитом — порада НБУ

Крім того, у своїй рекламі банк «забув» вказати максимальну суму, на яку може бути виданий кредит, реальну річну процентну ставку, максимальний строк, на який видається кредит. У АМКУ заявляють, що ця інформація є обов’язковою для оприлюднення, і вона могла значною мірою вплинути на наміри потенційних клієнтів отримати кредит.

Читайте також: НБУ закликав українців обережно користуватися кредитами «під 0%»

З огляду на це АМКУ ухвалив рішення накласти штраф на фінустанову в розмірі чотирьох мільйонів гривень.

Нагадаємо

  • З 1 вересня 2020 року запрацювали вимоги регулятора до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на вебсайтах.
  • На сайтах банків має міститися достовірна, правдива, актуальна та достатня за обсягом інформація про депозити та кредити, їх вартість, умови та ризики, яка не вводитиме клієнтів в оману.

Читайте також: Банки мають встановити на своїх сайтах калькулятор для розрахунку кредитних платежів — НБУ