Такий прогноз викладено в щорічному звіті Бундесбанку про фінансову стабільність, який передбачає також падіння цін на житло на 30%. Основний фактор — розвиток ситуації на тлі економічних наслідків пандемії коронавіруса, які створюють додаткове навантаження на банківську систему країни.

Читайте також: Нова covid-хвиля може затримати відновлення економіки єврозони — Лагард

Висновки Бундесбанку

Кількість випадків неплатоспроможності компаній зросте з приблизно 4700 в першому кварталі поточного року до пікового значення приблизно в 6250 в першому кварталі наступного року. Це буде нижче за пік, зафіксований після фінансової кризи 2008 року, але аналогічний сплеску неплатоспроможності в 2013 році.

У найгіршому сценарії німецькі банки можуть втратити приблизно п'яту частину свого акціонерного капіталу.

У повідомленні центробанку кажуть, що, хоча «деякі банки, ймовірно, зіштовхнуться з фінансовими труднощами при цьому вкрай несприятливому сценарії, загальний вплив на функціональну життєздатність банківської системи залишиться обмеженим».

Проте віце-президент Бундесбанку Клаудіа Бух попереджає: «Банки можуть потім обмежити кредитування для дотримання показників достатності капіталу, необхідних ринком і регуляторами. Це сповільнить економічне відновлення або посилить економічний спад».

Бух закликала банки замість цього отримати вигоду з недавнього пом'якшення нормативних положень, що дозволяють їм використовувати частину додаткових резервів капіталу, які вони повинні були нарощувати з часів фінансової кризи 2008 року.

Раніше

Німеччина скасувала вимогу про те, щоб компанії, які постраждали через пандемію, оголошували про неплатоспроможність, в результаті чого число банкрутств залишається на рекордно низькому рівні, відзначає FT.

Читайте також: Економіка єврозони увійшла в рецесію