Після вчорашнього святкування Дня захисника України сьогодні у другій половині дня по долару і в першій половині дня по євро — буде зарахована валютна виручка експортерів за вівторок і неробочу у нас середу. Частина цієї валюти «встигне» вийти на міжбанк ще сьогоднішнім днем, частина — завтрашнім. Це додасть пропозиції валюти на ринку та зіграє на користь нацвалюти.

З урахуванням наближення у компаній днів сплати бюджетних платежів — поступово дефіцит гривні призведе до зростання обсягів продажів на ринку долара і євро, що також підтримає нацвалюту на торгах.

Приєднуйтесь до вебінару FinUpdate: «Як заробити на обміні валют»

Якщо ж додати до цього ще й непогані результати аукціону Мінфіну від 13 жовтня, на якому чиновники продали гривневих облігацій на 6 млрд, то перспективи гривні на найближчий час досить непогані.

Що може повністю змінити цей позитивний для неї розклад попиту і пропозиції на міжбанку, так це поведінка нерезидентів. Якщо у вівторок вони ще були досить малопомітні на ринку, то за даними «Мінфіну» в найближчі дні іноземці знову активізуються в частині щоденних покупок від $ 8 млн до $ 25 млн для фіксації своїх доходів по ОВДП. Це не настільки значні суми навіть для нашого малооб'ємного міжбанку (близько $ 120 — 200 млн в день), але у той же самий час і не враховувати ці покупки нерезидентів теж неможливо. Тим більше, що в моменти виходу на ринок іноземців — продавці та спекулянти традиційно намагаються збільшити котирування максимально і це їм часто вдається.Вийдуть на ринок сьогодні і ті заявки клієнтів, хто відразу переніс у вівторок свої операції з купівлі валюти на четвер через святкування у нас в середу Дня захисника України.

Инвестируйте в ОВГЗ под 10,5% годовых
и получайте бонус +0,2% от «Минфина»

Проти гривні спрацює і продовження зростання ліквідності в системі. На ранок четверга коррахунки банків зросли ще на 3,7 млрд гривень — до 66,1 млрд.

Як і всі дні цього тижня — ситуативні завдання великих клієнтів і будуть формувати сьогодні як курсової тренд на міжбанку, так і статистику торгів. За прогнозами «Мінфіну» вона на 15 жовтня становитиме до $ 160-210 млн при здійсненні до 510-600 угод.

При виникненні короткочасного перевищення пропозиції валюти над попитом — ми побачимо Нацбанк з інтервенцією по викупу надлишку долара. Якщо ж попит буде активно перевищувати пропозицію, а курс збільшуватися — Укргазбанк «прийде на виручку» регулятору та вийде на торги з продажем американської валюти на максимальному рівні котирувань.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися на ситуацію на міжбанку, фізичний попит на валюту з боку населення і рівень конкуренції в своєму регіоні.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 15 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,25 — 28,45 гривень, євро — коридор 33,10- 33,50 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,05- 28,50 гривень, євро 32,70 — 33,60 гривень. Спред по долару і євро в обмінниках фінкомпаній буде вужчим -до 20 копійок по долару і до 25 копійок по євро. А в банках — більше: до 25 копійок по долару і до 35 копійок по євровалюті.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,05 — 28,27 і продаж 28,35 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25- 28,31 гривень і продаж 28,35 — 28,45.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі