Що прогнозують в МВФ

Як відзначають у Фонді, пандемія залишить важкі шрами на глобальній економіці в формі втрат і банкрутств. А цілі сектори економіки залишаться нежиттєздатними.

Ця шкода збережеться надовго, тому що перехід від проблемних секторів, таких як туризм, до нових і перспективних, як-от технологічна сфера, буде неминуче повільним і болючим для багатьох людей. Головний економіст МВФ Гіта Гопінатх сказала, що період відновлення після кризи буде «довгим, нерівним і невизначеним».

Читайте також: Голова Світового банку закликав кредиторів заморозити виплати для найбідніших країн

Потреба пристосуватися до скорочення подорожей і великої кількості банкрутств призведе до «значних втрат» навіть після ослаблення пандемії. У МВФ вважають, що залежні від туризму і торгівлі сировиною країни «будуть в особливо тяжкому становищі».

Зростання глобальної економіки буде негативним за підсумками цього року. Воно буде найгіршим з часів Великої Депресії 1930-х.

Як скоротиться економіка

У МВФ очікують, що глобальна економіка скоротиться на 4,4% в 2020 році. Хоча в червні в фонді говорили про цифру на 0,8% вище.

Якщо пандемію вдасться приборкати в наступному році, в МВФ чекають відскік глобальної економіки на 5,2% в 2021 році. Хоча в червні цей прогноз був на 0,2% вище.

Читайте також: Падіння ВВП сповільнилося до 5,8% — Мінекономіки

Прогноз для української економіки

  • Для України МВФ дещо поліпшив прогноз на 2020 рік, у порівнянні з червневим. Очікується скорочення ВВП до мінус 7,2%, раніше прогнозували мінус 8,2%.
  • Водночас Фонд очікує, що в 2021 році економіка України стабілізується та зростання реального ВВП досягне позначки 3,0%.
  • За прогнозом МВФ, індекс споживчих цін опуститься з позначки 7,9% за результатами минулого року до 3,2% — за підсумками нинішнього і підніметься до 6,0% в 2021 році.
  • Баланс поточних рахунків, за прогнозом МВФ, досягне показника 4,3 в 2020 році і зменшиться до мінус 3,0 в 2021 році.
  • Рівень безробіття в Україні збільшиться до 11,0% в 2020 році і опуститься до 9,6% в наступному році.