Що пропонують

Відповідно до законопроєкту вже з початку наступного року загальний розмір ставки комісії, з урахуванням комісії і банків, і міжнародних платіжних систем, може бути обмежений на рівні 1,5% від розміру платежу.

З липня 2021 року — на рівні 1%, а з 2022 року — не вище 0,5%.

Це допоможе, перш за все, малому бізнесу, який змушений платити 2-3% комісії за розрахунки платіжними картами — в 7 разів більше, ніж в Євросоюзі.

Читайте також: НБУ хоче, щоб банки запустили платежі з рахунку на рахунок

Бізнес підтримав

Багато торгових мереж, які активно працюють з малим бізнесом і в розрахунках яких серйозну роль відіграють платіжні карти, підтримали цей законопроєкт.

Комісія за розрахунок платіжними картами в Україні в 7 разів вища, ніж у країнах Євросоюзу. За кожні 100 грн, заплачені картою, підприємець повинен 2,5-3 грн віддати банку.

«З огляду на, що український бізнес, особливо малий і середній бізнес, переживає зараз найважчу кризу, ми закликаємо банки і міжнародні платіжні системи зробити крок назустріч бізнесу і зменшити комісії з платежів» — заявила директорка з питань співпраці з державною владою «Метро Кеш енд Кері Україна» Олеся Оленіцька.

Читайте також: Кредитні спілки зможуть випускати платіжні картки

Які комісії у Європі

Зниження ставки комісії еквайрингу повністю відповідає практиці Європейського Союзу. Там ще в 2008 році після повномасштабного розслідування, яке загрожувало обом найбільшим платіжним системам величезним штрафом, Visa і Mastercard домовилися з Єврокомісією зменшити свою комісію до 0,2% за дебетними картками і 0,3% за кредитними.

У США і у Великобританії платіжні системи та банки також були змушені серйозно знизити свої комісії після групових позовів, переговорів та мирових угод з підприємцями.

Нагадаємо

  • Раніше Національний банк також закликав банки і платіжні комісії зменшити ставки за розрахунками платіжними картами.