Виною всьому вчорашній вихідний в США (відзначали День Колумба і всі розрахунки по долару на нашому міжбанку проводилися на умовах ТОМ) та завтрашнє вже своє свято — День захисника України.

Фактично розрив робочого тижня на дві рівні частини з вихідною серединою на фоні наближення вже скоро періоду бюджетних розрахунків у клієнтів — повністю змінить весь розклад попиту і пропозиції на міжбанку у найближчі дні. Сьогодні на торги вийдуть усі заявки компаній на купівлю-продаж долара, перенесені ще вчора. Крім цього, у другій половині дня банки зарахують доларову валютну виручку за неробочий День Колумба в США і частина клієнтів навіть намагатиметься її сьогодні встигнути продати. А деякі компанії віддадуть перевагу відразу перенести усі свої валютні операції на четвер, щоб не залежати і від завтрашнього свята в Україні.

Ситуативні завдання великих клієнтів на фоні майбутньої святкової середи і будуть формувати сьогодні як курсової тренд на міжбанку, так і статистику торгів.

Читайте також: Як заробити на «друзях»: порівняння реферальних програм українських банків

Сесія 13 жовтня буде дуже активною і складатися з двох частин. У першій половині дня будуть поспішати ті клієнти, хто переніс валютні операції на сьогодні і кому терміново потрібно саме цією датою закрити свої зовнішньоекономічні розрахунки. У другій — на міжбанку залишаться дві категорії гравців — спекулянти і ті компанії, хто вирішить сьогоднішнім днем перед святами продати після обіду зараховану доларову виручку за понеділок практично «з коліс». Це призведе до перекосів попиту і пропозиції на торгах, а також дасть шанс Нацбанку спробувати поповнити резерви у разі ситуативного надлишку пропозиції долара.

За прогнозами «Мінфіну» статистика міжбанку 13 жовтня складе до $ 140-170 млн при здійсненні до 440-480 угод.

Частково на настрої та рішення компаній-торговців цінними паперами і самих банків вплинуть результати сьогоднішнього аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники будуть пропонувати гривневі облігації на 195,349,657 і 1133 дні. Ми впевнені, що основними їхніми покупцями будуть держбанки і це частково стане впливати на ресурсний і валютний ринки сьогодні та у четвер.

Зростання ліквідності в банківській системі (вже вчора на ранок коррахунки банків збільшилися відразу на 15,8 млрд гривень до 50,3 млрд) — також додасть самим банкам гривневих ресурсів для роботи на валютному ринку із власною валютною позицією.

Готівковий ринок продовжить орієнтуватися на ситуацію на міжбанку без власної гри «на підвищення» або «на пониження».

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 13 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,20 — 28,45 гривень, євро — коридор 33,16- 33,57 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,05- 28,45 гривень, євро 32,80 — 33,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 — 28,26 і продаж 28,35 — 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20 — 28,28 гривень та продаж 28,30 — 28,35.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі