Для звичайних валют криза — час випробувань, а для криптовалют - пора зростання. Досвід коронакризи довів, що нестабільність і втрата довіри до державних інституцій підвищують популярність криптовалют у світі. Такі великі криптобіржі як Kraken, OKEx, Bitfinex, Paxful та Luno заявляють про прихід нових користувачів.

Наприклад, американський майданчик Kraken (США, Сан-Франциско) заявив, що з початку пандемії число нових реєстрацій на біржі зросло більш ніж на 83%.

При цьому представники біржі впевнені, що це відбувається саме тому, що люди втрачають довіру до банків і фіатних грошей. Вся справа в тому, що з початку локдауну ФРС і ЄЦБ наввипередки накачують економіки США і ЄС нічим не підкріпленими грошима, намагаючись послабити кризу. Люди розуміють, що валюта, яку їм нав'язала держава, завтра може нічого не коштувати. І шукають альтернативу. Люди прекрасно пам'ятають глобальну фінансову кризу 2008 і 2009 років, коли лопалися банки, що здавалися десятки років непорушними структурами.

У той же час всі прекрасно розуміють, що розвиток безготівкових розрахунків є запорукою економічного зростання будь-якої країни. Це стимулює ділову активність, підвищується рівень контролю над платежами, а в підсумку призводить до зростання споживання і, як наслідок, зростання ВВП.

Правовий вакуум

Розвиток електронної комерції вимагає появи нових технологічних рішень у вигляді електронних платіжних систем, які зможуть легально обслуговувати транзакції з електронними грошима і криптовалюта. Якщо врахувати, з якою швидкістю зростають обсяги транзакцій через небанківські електронні платіжні системи, стає зрозуміло, що пора прибирати перешкоди на шляху їх розвитку. Особливо актуальне це питання з точки зору ефективного нагляду та детінізації платежів.

Однією з основних проблем розвитку криптовалют і електронних платіжних систем в Україні є недосконалість чинного законодавства. У законах досі немає чітких норм, вимог і умов регулювання цієї складової нової фінансової системи, яка лише формується. Більше того, законодавство України досі не визнає криптовалюту як платіжний засіб.

Практика ж показує, що кількість випадків використання «токенів» у вигляді платежу за товари та послуги зростає з кожним днем. У перспективі цілком ймовірно, що криптовалюти будуть визнані платіжним засобом нарівні з традиційними грошима. Визнання операцій з криптовалютами на законодавчому рівні, як операцій з електронними грошима, може стати одним із способів детінізації грошових розрахунків. Як бонус, країна може отримати зниження рівня корупції у державних фінансах. Регулювати сферу операцій з криптою необхідно, але робити це потрібно цивілізовано, і погоджено з ринком.

Практика використання

Незважаючи на неврегульований правовий статус криптовалют, для багатьох українців перерахування крипти між гаманцями і їх обмін на фіатні гроші вже стали звичною справою. Зараз нікого не дивує отримання заробітку в іноземній валюті чи гривні на електронний гаманець. Готівкові розрахунки неухильно поступаються місцем безготівковим. Користуватися електронними платіжними системами зручно, тому що це економить час і дозволяє легко контролювати витрати. При цьому ризик крадіжки або втрати коштів зведений до мінімуму.

При цьому все більше компаній у всьому світі приймають до оплати криптовалюту.

Біткоїном вже можна розплатитися на Amazon і eBay, заплатити в деяких країнах податки або оплатити проїзд у громадському транспорті.

І це далеко не все. Сама по собі криптовалюта — це відносно нове явище в світі економіки і фінансів. І хоча деякі «монети» вже можна використовувати для оплати послуг і товарів, найпоширеніший варіант їх використання — отримання прибутку на зростанні вартості крипти. А це передбачає можливість курсоутворення, обміну крипти і фіатних грошей. Цей процес стимулює появу і розвиток міжнародних і регіональних криптобірж. Не стала винятком і Україна, де крім численних онлайн криптообмінників вже існує кілька помітних віртуальних криптовалютних біржових майданчиків.

По суті, можна сказати, що в Україні відбувається активний процес формування інфраструктури, яка необхідна, щоб забезпечити користувачам сприятливий мікроклімат. І в цьому процесі важливо створити умови не тільки для фізосіб, які захочуть криптовалюту збирати, зберігати, витрачати і на ній заробляти. Рішення потрібні і бізнесу, який вже сьогодні готовий працювати з «монетами». Тільки в цьому випадку бізнес зможе повністю реалізувати потенціал криптовалют. І в цьому їм допоможуть спеціалізовані фінансові супермаркети — фінансові компанії, які вже сьогодні розробляють і пропонують комплексні рішення в роботі з електронними грошима і криптою.

А бізнесу знадобиться саме комплексне рішення, адже будь-яке підприємство чи компанія можуть виступати як в ролі торговця, отримуючи електронні гроші за продані товари і послуги, так і в ролі користувача, оплачуючи криптовалютою свої рахунки, інвестуючи або надаючи B2B кредити.

Для цього компаніям як мінімум знадобиться два електронних рахунки (гаманця):

  • один — для отримання електронних грошей як торговець;
  • інший — для розрахунків в якості користувача.

Головна заковика для реалізації цих механізмів полягає в тому, що приймати оплату компанії мають право від клієнтів тільки у вигляді гривні, навіть якщо мова йде про електронні гроші. А це передбачає наявність сервісу швидкого і прозорого обміну крипти на інші електронні або фіатні гроші.

Вже сьогодні фізособам і компаніям електронний обмін може знадобитися в багатьох ситуаціях. Наприклад, отримання доходу від замовників з України або інших країн. Такий заробіток незручно витрачати безпосередньо з крипто-гаманця. У таких випадках не обійтися без сервісів, що дозволяють оперативно вивести отримані електронні кошти на рахунок у банку у вигляді гривні.

У той же час, більшість інтернет-магазинів давно перейшли на прийом онлайн-платежів за товари. Причому іноді вигідніше провести оплату не з банківської картки, а з гаманця певної платіжної системи. Тому послуга зі швидкого переказу коштів між картками і електронними гаманцями досить популярна.

Крім звичайних переказів, часто буває необхідно провести обмін валют онлайн за найвигіднішим курсом. Банківські тарифи, як правило, не можна назвати привабливими. Не всі з них пропонують пряму купівлю-продаж інвалюти за крос-курсом. На відміну від них, спеціалізовані компанії здійснюють операції з різними грошовими одиницями на кращих умовах.

Готові рішення

В Україні вже з'являються фінансові супермаркети, які дозволяють компаніям вирішувати широке коло завдань з використанням розрахунків у криптовалютах.

Однією з перших таких компаній були «Kit Group» і її партнер з операцій з криптовалютами — сервіс «ObmenAT24».

Відгукуючись на потреби сучасного клієнта, Kit Group створила велику регіональну мережу у всій країні — відділення розташовані в кожному обласному центрі та інших великих містах. Крім роботи з криптовалютами, компанія також надає інші затребувані послуги, включаючи обмін валют і сервіс грошових переказів з мінімальною комісією. За 10 років роботи Kit Group її послугами скористалися понад 100 тис. осіб, що робить її одним з найпопулярніших і найнадійніших провайдерів небанківських фінансових послуг в Україні.

Чому ж бізнесу вигідна співпраця з такими фінансовими супермаркетами? Відповідь проста — банки не поспішають надавати такі послуги, будучи зарегульованими і консервативними установами.

Універсальний фінансовий партнер, у свою чергу, готовий забезпечити швидкий переказ криптовалют або електронних грошей у фіатні, або навпаки — угода триває близько 5-15 хвилин. А це — прямий шлях до розширення можливостей бізнесу приймати платежі від клієнтів без прив'язки до їх місця розташування. Основні операції, які здійснює сервіс обміну: онлайн перекази між гаманцями основних платіжних систем, банківськими рахунками, а також купівля-продаж валюти.

Причому підприємці хочуть бути впевненими, що їх операції будуть відбуватися швидко. Наявні інструменти здатні забезпечити швидкість — для обміну необхідно обрати найменування валют, заповнити заявку і протягом лічених хвилин гроші будуть перераховані. Причому швидкий і вигідний обмін електронною валюти потрібен не тільки професіоналам-фінансистам. Компанії, які оперують великими грошовими обсягами, прагнуть скоротити витрати за операціями. Тому послуги онлайн-сервісу їм підходять завдяки високій швидкості проведення операцій, безпеці та економічності платежів.

Але механіка і технологія проведення операцій між компаніями і їх клієнтами — лише частина можливостей фінансових супермаркетів. Не менш важлива й інформаційна підтримка та клієнтський сервіс.

Наприклад, клієнти Kit Group за допомогою спеціального робота можуть:

  • дізнаватися актуальний курс оптового і роздрібного обміну валют в Україні (актуальні дані з 20 регіонів);
  • швидко оформити заявку на бронь курсу і суми;
  • скористатися грошовими переказами в Україні і світі,
  • дізнатися щодо SWIFT платежів, оплати рахунків в Китаї та багато іншого.

У ObmenAT24 можна зв'язатися з менеджером 24/7 з питань: введення/виведення криптовалют й інших електронних валют, отримати вигідний оптовий тариф, взяти участь в програмі лояльності.

Швидкі темпи розвитку небанківських платіжних інструментів в Україні забезпечать їм помітне місце на фінансовому ринку. На жаль, на кожному швидко зростаючому і не до кінця урегульованому ринку неминуче з'являються і недобросовісні гравці, а часом і просто шахраї. Не важко буде знайти історії про маніпуляції з курсами криптовалют, про зламані гаманці користувачів і витік персональних даних.

Саме тому вибір надійного фінансового партнера стає важливим завданням для бізнесу. Вибір вже досить великий, лідерами все ж залишаються компанії, що зарекомендували себе на ринку з кращої сторони. Зокрема, згадана вище «Kit Group» відноситься до тих фінансових супермаркетів, які надають повний комплекс фінпослуг вже далеко не один рік у партнерстві з перевіреними сервісами, як ObmenAT24. На базі налагоджених процесів можуть собі дозволити працювати за гнучкими умовами з вигідними пропозиціями для клієнта, маючи в активі багатий досвід обслуговування бізнесу і розуміння вимог до безпеки фінансових операцій.