10 жовтня в Сумській області при спробі підриву і пограбування банкомату в стоматологічній поліклініці м. Охтирка службою безпеки Приватбанку і поліцією затримано місцевих «Бонні і Клайда» – чоловіка та жінку 1989 та 2003 року народження.

Як повідомили у службі безпеки банку, грабіжники за дві хвилини ввійшли до приміщення поліклініки і намагалися підірвати банкомат. Проте завдяки спеціальній системі захисту банкомату так і не змогли отримати доступ до грошей і були спіймані на місці злочину нарядом охорони і поліцією.

У злочинців вилучено речові докази скоєного злочину. Вживаються заходи щодо встановлення причетності цієї пари підривників до аналогічних злочинів у Сумській, Харківській і Полтавській областях.

Читайте також: Затримано родинну банду «ведмежатників», яка грабувала банкомати

Шахрайство з банкоматами 

«Заробити» гроші на банкоматі — другий за популярністю метод пограбування грошей. У 2019 му такі випадки становили приблизно чверть всіх фактів шахрайства. Існують такі найпоширеніші способи.

  • У топі найпростіших: шахраї ліплять стрічку-скотч у слот для видачі купюр. Гроші западають і люди, не дочекавшись купюр, йдуть, втрачаючи в середньому близько 2000 грн. У минулому році зафіксовано 193 таких випадки. Це на сотню більше, ніж у 2018 році.
  • Ще одна хитрість — обладнання банкомату пристроєм (скімінг), який «зчитує» інформацію з магнітної стрічки платіжної картки. У 2019 році було 80 таких випадків. З гарних новин — протягом останніх трьох років метод втрачає популярність (в 2018 році — 102 випадки, у 2017 році — 113 випадків).
  • Останнім часом почастішали фізичні атаки на банкомати — їх висаджують, викрадають або зламують, щоб дістатися до готівки. У минулому році зафіксовано 77 випадків, або майже в 4 рази більше, ніж в 2018-му.