Про що йдеться

«Наші громадяни вже звикли до платежів з використанням карт, хоча багато хто вважає їх дорогими. У Європі сформувалася інша культура платежів — з рахунку на рахунок. Наприклад, користувачі британської Revolut бажають відправляти платежі через рахунки», — розповів заступник голови НБУ.

Олексій Шабан зазначив, що перший крок в цьому напрямі в Україні вже зроблено — запроваджено стандарт IBAN для рахунків.

Читайте також: В Україні введено рахунок IBAN. Що це означає

«Зараз ми працюємо над модернізацією СЕП, над впровадженням міжнародного стандарту платежів ISO 20022. Це все призведе до того, що карткові платежі будуть не єдиним онлайновим видом платежів, доступним українцям», — сказав він.

Коли реалізують

«Питання про те, коли відбудеться перехід до платежів з рахунку на рахунок, потрібно адресувати банкам. Це їхнє бажання, їх готовність, в тому числі по IT-ресурсу.

Зараз банки використовують карти, тому що історично розвиток платіжних послуг і інфраструктури в Україні відштовхувався від карт. І всі платіжні послуги в роздрібі були «зав'язані» найчастіше на картах», — зазначив Шабан.

Технологічно банки легко можуть перейти до платежів з рахунку на рахунок. Однак, коли це реалізують — поки невідомо.

Читайте також: У НБУ пояснили, як будуть перевіряти платежі власників анонімних карт

«Нинішній QR-код налаштований, зокрема, на те, що платіж можна здійснювати з рахунку, не обов'язково задіювати платіжну карту», ​​- пояснив Шабан.

Раніше повідомлялося

  • Система електронних платежів (СЕП) Національного банку з 3 серпня запрацювала в режимі 23/7.