Динаміка вкладів

Загалом, за даними НБУ, сума депозитів фізосіб у всіх українських банках становила на 1 вересня 629,44 млн грн. Приріст вкладів з початку року дорівнював 16,1%. Портфель депозитів у гривні порівняно з 1 січня 2020 року зріс на 15,2%, а в іноземній валюті — на 17,3%.

Однак останній місяць літа виявився не зовсім вдалим для банків. Обсяг вкладів населення в серпні зменшився в абсолютних величинах на 3,25 млрд грн, або на 0,5%.

У національній валюті «мінус» склав 0,4%, в іноземній — 0,6%. Однак у доларовому еквіваленті валютні депозити зросли за серпень на 0,2%.

Читайте також: Топ-10 банків за кількістю вкладників

Чому витікають депозити

Як писав «Мінфін», банки продовжують знижувати ставки по депозитах. Максимальна прибутковість гривневих вкладів у великих банках з депозитним портфелем 1 млрд грн і більше зараз не перевищує 11% річних. З урахуванням виплати податків (18% ПДФО плюс 1,5% військового збору) чиста прибутковість становить менше 9%.

У середньому по ринку депозитні ставки ще нижчі. Зокрема, Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб тільки за серпень впав з 8,84% до 8,6%. А з початку року він знизився майже вдвічі: в січні він досягав 15,18%.

Як писав «Мінфін», глава НБУ Кирило Шевченко намагався ініціювати скасування податку на дохід по депозитах. Але в уряді його пропозицію не підтримали.

«Хотів би повернути привабливість такого інвестиційного інструменту, як депозити. Справа в тому, що коли у нас процентні ставки були на рівні 25%, це оподаткування доходу не було настільки значущим. Сьогодні, коли прибутковість по депозитах, особливо валютних, знизилася, це оподаткування має суттєвий вплив на перерозподіл фінансових ресурсів», — пояснив глава НБУ.

В які банки українці несуть гроші

У вересні за кількістю вкладників лідирував державний Приватбанк — 23,049 млн вкладників. На друге місце вирвався Універсал Банк, в якого налічується 2,656 млн вкладників, а третю сходинку в рейтингу посів Альфа-Банк.

Читайте також: Топ-15 банків, в яких українці зберігають великі вклади — НБУ