По-перше — спрацює ефект закінчення тижня, коли значна частина компаній воліє або швидко закрити свої зовнішньоекономічні операції перед вихідними, або відразу перенести ці угоди на перший робочий день наступного тижня, а поки по можливості заробити на коротких банківських депозитах за вихідні.

По-друге — у понеділок в США вихідний — День Колумба, і розрахунки по долару на умовах ТОМ не дуже цікаві більшості українських клієнтів-покупців цієї валюти. Тому, або вони будуть сьогодні оперативно закривати свої угоди в доларі до обіду, щоб встигнути ще й проплатися, або — відразу відкладуть свої операції  практично відразу до вівторка.

Такий розклад на валютному ринку призведе у будь-якому випадку до загального досить низького обсягу торгів. За прогнозами «Мінфіну» вони сьогодні будуть перебувати у межах до $ 110-150 млн при здійсненні до 380-450 угод.

Головними мотиваторами для клієнтів валютного ринку на 9 жовтня будуть: фінансування поточних господарських операцій, коригування своїх дій на торгах з урахуванням нюансів роботи американського ринку наступного понеділка та наближення вихідних.

Відео: Криза, долар, гривна. Прогноз курсу на жовтень 2020

При істотному надлишку пропозиції на міжбанку — ми побачимо виходи Нацбанку з купівлею долара, а при дефіциті валюти — НБУ намагатиметься сьогодні не втручатися в хід торгів, щоб заощадити резерви. Їхне зниження за вересень до $ 26,5 млрд частково зменшує можливості регулятора щодо максимально активної роботи на валютному міжбанку і він буде змушений зараз намагатися викуповувати долар на ринку для їх поповнення.

На даний час — більшість чинників продовжує працювати на користь ситуативного зміцнення нацвалюти, а поступове зниження ліквідності в системі і особливо вчорашнє падіння коррахунків банків відразу до рекордно низьких 33,9 млрд гривень — також зробило їй підтримку на торгах. Але всі карти для нацвалюти можуть сплутати активні виходи на ринок нерезидентів з купівлею валюти, які на малооб'ємному українському міжбанку своїми покупками навіть на суми в $ 15-20 млн здатні швидко змінювати розклад попиту і пропозиції протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 9 жовтня будуть у межах: долар — коридор 28,15 — 28,35 гривень, євро — коридор 33,01 — 33,45 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній та банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,05 — 28,45 гривень, євро коридор 32,65 — 33,45 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,00 — 28,20 і продаж 28,28 — 28,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,10 — 28,22 гривень та продаж 28,25 — 28,30.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі