Що МВФ зараз обговорює з Мінфіном

За словами Шевченка, зараз МВФ і Мінфін обговорюють кілька ключових показників держбюджету на 2021 рік.

«Зокрема, про рівень доходів, розмір дефіциту бюджету та його фінансування. Ми розуміємо, що в середньостроковій перспективі бажано було б звузити дефіцит бюджету до 2-3% від ВВП, але в нинішніх умовах, коли економіка страждає від кризи, це дуже важко», — заявив Шевченко.

Читайте також: У МОЗ розповіли, скільки коштує лікування одного пацієнта з covid-19

Також, за його словами, один з дискусійних на сьогоднішній день питань — це питання витрат держбюджету з Фонду боротьби з covid-19.

Крім цього, глава Нацбанку відзначив стурбованість МВФ антикорупційною політикою України, яка також є частиною меморандуму з МВФ.

Читайте також: Кому і на що Кабмін виділив кошти з covid-фонду

НБУ не має жодного невиконаного зобов'язання перед МВФ, запевнив Шевченко.

Нагадаємо

  • Кабмін розподілив 65,96 млрд гривень з Фонду боротьби з covid-19. Про це 1 жовтня повідомили в Міністерстві фінансів.
  • На фінансування Фонду для боротьби з коронавірусом у квітні в держбюджеті передбачили 64,7 млрд грн.
  • У травні прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що з 65 млрд грн Фонду боротьби з коронавірусом 20 млрд грн спрямовані на пенсійну реформу, понад 3 млрд — на медзакупівлі й доплати медикам. Утім, як повідомлялося на початку жовтня, уряд не купив за кошти Фонду жодного ШВЛ-апарату для лікування хворих.
  • З Фонду боротьби з COVID-19 на 1 вересня 2020 року витрачено 19,1 млрд грн з передбачених 66 млрд грн — це 29% від загальної суми. Найбільше коштів було витрачено на соцзахист і дорожні проекти.