Загадка Жискара

Загадка, сформульована в 1960-х роках колишнім міністром фінансів Валері Жискаром д'Естеном, скоро вирішиться. За словами Жискара, Штати експлуатують своє привілейоване становище емітента світової резервної валюти і безперешкодно беруть в борг у всього світу, щоб розплатитися за свою звичку жити на широку ногу. Але все хороше колись закінчується. Закінчиться і цей привілей.

На думку експертів, долар впаде на 35% вже до кінця 2021 року.

Ідеальний шторм для долара

Причина відома: різке скорочення внутрішніх заощаджень на тлі сяючо] діри в бюджеті. У другому кварталі 2020 року чисті внутрішні заощадження — показник, що враховує заощадження домогосподарств, компаній і державного сектора з поправкою на інфляцію — вийшов в негативну площину і досяг -1.2%.

Читайте також: Американський економіст передрікає крах долара до кінця 2021 року

Останній раз таке було під час світової фінансової кризи. Більш того, в квартальному обчисленні показник впав більш ніж на 4%, а такі глибокі просадки фіксувалися лише в повоєнний час, в 1947 році.

Динаміка заощаджень в США

Чи варто дивуватися, що дефіцит поточного рахунку йде тим же шляхом. Заощаджень немає, а забезпечувати зростання економіки якось треба. Ось і доводиться Штатам експлуатувати свою перевагу і кредитуватися у інших країн. В результаті дефіцит поточного рахунку досяг -3,5% від валового внутрішнього продукту, що на 1.4% нижче першого кварталу. Теж рекордне зниження.

Коронавірус неабияк роздув дефіцит федерального бюджету, але він став лише іскрою під копицею сіна. Уже перед пандемією, в період з 2011 по 2019 роки, норма чистих внутрішніх заощаджень становила всього 2,9% від валового національного продукту. У період з 1960 по 2005 роки вона була вище 7%. Така тонка подушка безпеки не захистить навіть від слабкого струсу, не кажучи вже про коронавірус.

Читайте також: «США — банкрут». Американський економіст закликав купувати біткоіни і золото

Дефіцит бюджету накопичувався роками, а тануть заощадження і дефіцит поточного рахунку лише посилювали тиск.

За останніми оцінками Бюджетного управління Конгресу, в цьому році дефіцит федерального бюджету складе 16%, а в наступному році різко знизиться «всього» до 8,6%. Якщо ж Конгрес погодиться на черговий пакет стимулюючих заходів, то дефіцит продовжить рости.

В цьому випадку чиста норма заощаджень пірне ще глибше на негативну територію, а це не обіцяє американській економіці нічого хорошого. Якщо не брати до уваги амортизацію нерухомого майна та інфраструктури, Штати, по суті, проїдають заощадження, необхідні для стимулювання росту продуктивності. Якщо не буде грошей ззовні, не буде і зростання. В результаті поточний дефіцит тільки посилиться.

Читайте також: Американський бізнесмен прогнозує «смерть долара». У що інвестує

Точка неповернення

Це та сама точка неповернення, в якій долар позбавляється своєї особливої переваги. З огляду на те, що позиція Америки в якості емітента домінуючої резервної валюти повільно слабшає з 2000 року, кредитори, швидше за все, зажадають нові умови по своїх величезних позик. Тут є два шляхи: процентні ставки і валютні коригування. Федрезерв недавно переключився на стратегію, що враховує середнє значення інфляції, а не конкретну мету. Крім того, Центробанк пообіцяв тримати ставку близько нуля ще кілька років. Це означає, що підвищення прибутковості по кредитних інструментах не передбачається. Відповідно, залишається лише один шлях — через девальвацію долара.

Динаміка дефіциту поточного рахунку

Тим часом долар сильно переоцінений, і це робить його особливо уразливим. Незважаючи на зниження, індекс ефективного реального курсу все ще на 27% вище мінімумів, досягнутих в липні 2011 року. Таким чином, долар залишається найбільш переоціненою в світі валютою, а економіку США тим часом затягує в безпрецедентну пастку заощаджень і дефіцитів.

Валюти — це відносини цін. Долар завжди вигравав від того, що у нього немає альтернативи. Однак задумайтеся 21 липня підписано угоду про формування Європейського фонду на суму 750 млрд євро — це перший крок на шляху до загальноєвропейської фіскальної політики. Недооцінений євро отримав шанс проявити себе. Золото, юань і криптовалюта теж претендують на статус альтернативи.

Передісторія

У 1970-х і в середині 1980-х індекс долара падав на 33% в реальному вираженні. З 2002 по 2011 роки — ще на 28%. У ці періоди чиста норма внутрішніх заощаджень становила в середньому 4,9%. Сьогодні -1,2%.

Дефіцит поточного рахунку становив -2,5% від ВВП проти -3,5% зараз. З огляду на те, що Штати розтратили свої переваги, під час цієї корекції долар вразливий, як ніколи.