«Виконання доходів державного бюджету, порівняно з першим півріччям, поліпшилося. Ситуація з видатками, на жаль, набагато гірша. Зараз не проведено видатків на 92,4 млрд грн (12,5% від планового значення). У першому півріччі їх здійснили на 51 млрд (9,5%) грн менше плану», – сказав він.

Де не використали

Найскладніша ситуація у:

  • Міністерстві охорони здоров’я – не використано загалом 24,8 млрд грн, з яких 13,6 млрд грн (24% від плану) мало бути спрямовано на відшкодування витрат на медичне обслуговування населення;
  • Міністерстві оборони – не здійснило видатків загалом на 10,6 млрд грн, з яких 5,7 млрд грн (41% від плану) – на закупівлю, модернізацію і ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання.

«Однією з причин можуть бути зволікання з прийняттям управлінських рішень. Інколи треба брати на себе відповідальність і використовувати ці кошти У нас дві кричущі проблеми – пандемія і війна на сході. І ці кошти потрібно використовувати», – зазначив Валерій Пацкан.

Очікування

Разом з тим голова Рахункової палати прогнозує, що найбільше «освоєння» коштів традиційно відбуватиметься в останні місяці року, що значно посилює ризики їх неефективного використання.

Раніше фахівці Рахункової палати звертали увагу, що за 8 місяців 2020 року стан виконання доходів державного бюджету покращився порівняно із ситуацією за I півріччя. Якщо за 6 місяців план доходів загального фонду не було виконано на 38 млрд грн, або 7,8%, то у січні – серпні – на 18,4 млрд грн, або 3%.

Читайте також: Доходи в бюджеті 2021 року можна збільшити на 20,6 мільярда — Рахункова палата

Нагадаємо

  • Раніше Мінфін повідомив, що за січень-червень державний бюджет зведено з дефіцитом в 16,7 млрд грн, у тому числі дефіцит загального фонду — 27,9 млрд грн.

  • У Рахунковій палаті заявили, що дефіцит бюджету України за перше півріччя становив понад 38 млрд грн.

  • У квітні Рада внесла антикризові зміни в державний бюджет на поточний рік, збільшивши його дефіцит майже втричі — до 298,4 млрд грн, або 7,5% від ВВП.

  • Новий держбюджет базується на прогнозах падіння ВВП на 3,9%, тоді як раніше очікувалося зростання на 3,7%, безробіття – 9,4% замість 8,1%, середньорічного курсу гривні — 29,5 грн/$ проти 27 грн/$, а також прискорення інфляції до 8,7%.

  • В 2019 році дефіцит держбюджету становив 78 млрд грн, або 1,9% ВВП, при плановому показнику 91,1 млрд грн, або 2,26% ВВП.

Читайте також: Куди пішли гроші з фонду сovid-19. Рахункова палата відзвітувала про витрати