«Євро належить європейцям, і наша місія - бути його охоронцем. Європейці дедалі частіше звертаються до цифрових технологій у тих сферах, де вони витрачають, зберігають та інвестують. Наша роль - забезпечити довіру до грошей. Це означає, що євро має відповідати епосі цифрових технологій. Ми повинні бути готові випустити цифровий євро в разі потреби», - пояснила Крістін Лагард, глава Європейського центробанку.

Консультації з громадськістю почнуться 12 жовтня.

Що очікують експерти

Цільова група, до якої увійшли експерти з ЄЦБ і 19 національних центральних банків єврозони, повідомила, що підвищений попит на електронні платежі в зоні євро може зажадати впровадження європейських безризикових цифрових платіжних засобів.

Проблеми, які можуть спровокувати випуск цифрового євро:

  • значне скорочення використання готівки як засобу платежу;
  • запуск глобальної приватної валюти, такої як Libra Facebook.

Це може зумовити заклопотаність з боку регулюючих органів та створити ризики для фінансової стабільності.

«Технології та інновації змінюють те, як ми споживаємо, працюємо і ставимося один до одного. Цифровий євро підтримає прагнення Європи до постійних інновацій. Це також сприяло б фінансовому суверенітету євро і зміцнило б його міжнародну роль», - говорить Фабіо Панетта, член правління ЄЦБ і голова робочої групи.

Читайте також: Крістін Лагард розповіла про перспективи цифрового євро

Нагадаємо

  • 1 жовтня агентство Bloomberg підтвердило, що 22 вересня юристи ЄЦБ з німецької фірми Bock Legal подали заявку на реєстрацію товарного знака «цифровий євро» у Відомстві інтелектуальної власності Європейського союзу.
  • Раніше президент Європейського центрального банку Крістін Лагард припустила, що керівники центральних банків єврозони близькі до прийняття рішення про те, чи варто продовжувати розробку цифрової валюти центрального банку (CBDC).

Читайте також: Франція почне тестування національної криптовалюти

  • 54% центробанків у світі, що брали участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, на даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти. 32% поки не вивчали питання, і тільки 15% після проведення досліджень ухвалили рішення не випускати CBDC.
  • Пілотні проєкти вже запустили центробанки таких країн, як Канада, Швеція, ПАР, Китай, Сінгапур, а також Україна.

Читайте також: Банк Литви першим в єврозоні запустить цифрову валюту