Сама динаміка по курсу протягом сесії 2 жовтня буде повністю залежати від поведінки і завдань найбільших місцевих гравців та іноземців, а також виходів / невиходів Нацбанку з інтервенцією у разі перекосів попиту і пропозиції на торгах. Цінники НБУ в разі проведення регулятором операцій на міжбанку і будуть основним курсовим орієнтиром для учасників торгів.

Іноземці продовжать свої активні покупки валюти, що збереже тиск на курс гривні щодо долара та євро. І якщо раніше вони частково вичікували оптимально низького курсу і лише тоді проводили свої основні угоди по скупці валюти, то в даний час особливого торгу при здійсненні ними своїх операцій не відбувається. Ринок залишається налаштованим на плавну девальвацію гривні, що змушує нерезидентів бути більш поступливими з курсу.

Відео: Борги України: що буде з доларом та євро

Зате не поспішають з продажами експортери. Вони поки продовжують витрачати гривню, отриману від відшкодувань ПДВ і не готові продавати валютну виручку дешево. Це створює певну нестачу пропозиції на ринку на фоні зростання попиту і грає проти гривні.

За прогнозами «Мінфіну» обсяги торгів у п'ятницю будуть перебувати в межах до $ 120-170 млн при здійсненні до 510-540 угод.

На готівковому ринку збережеться повна залежність котирувань від поведінки міжбанку і обмінники своєї гри «на підвищення» або «на пониження» вести не будуть. Найбільш ризиковою валютою для власників обмінників залишається євро, тому що стрибки його курсу відносно долара на зовнішніх ринках тривають, що відразу відображається і на котируваннях євровалюти щодо гривні.

Тому фінансисти продовжать хеджувати свої ризики за готівковим євро, зберігаючи спред між купівлею / продажем по ньому на рівні 20-35 копійок на євро. По долару - ситуація для власників обмінників більш прогнозована і вони обмежаться спредом у межах 15-20 копійок.

Як і всі дні цього тижня - при зростанні курсових коливань на міжбанку ми побачимо або виходи Нацбанку з відповідною інтервенцією, або продаж валюти Укргазбанком.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 2 жовтня будуть у межах: долар - коридор 28,20 - 28,45 гривень, євро - коридор 33,00 - 33,45 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 28,10 - 28,50 гривень, євро 32,60 - 33,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,15 - 28,28 і продаж 28,39 - 28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній:купівля 28,15 - 28,32 гривень та продаж 28,35 - 28,40.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі