Міста з найбільшим ризиком

1. Мюнхен

  • Показник 2020 року: 2,35
  • Показник 2019 року: 2,01

Мюнхен очолює рейтинг другий рік поспіль. За останнє десятиліття реальні ціни на житло тут збільшувалися більше ніж на 8% щорічно, що є найшвидшими темпами серед усіх аналізованих міст. Бум пов'язаний з добре диверсифікованою і зростаючою економікою, а також привабливими умовами фінансування.

2. Франкфурт

  • Показник 2020 року: 2,26
  • Показник 2019 року: 1,71

Середньостроковий прогноз залишається змішаним. Місто стало практично недоступним для власних жителів, що зробило життя в передмісті привабливою альтернативою. Стійкі і прості умови банківського фінансування є необхідною умовою для майбутньої стабільності цін на житло.

3. Торонто

  • Показник 2020 року: 1,96
  • Показник 2019 року: 1,86

Ціни на житло тут подвоїлися за останні 10 років. Житловий бум тимчасово заспокоївся в 2018 році, коли іпотечні кредити подорожчали, а місцева влада запровадила обмежувальні заходи, включаючи податок для іноземних покупців і контроль над орендою. Проте, заохочені гарними умовами фінансування, ціни підскочили майже на 6% за останні чотири квартали. Значно зріс попит на приватні будинки.

4. Гонконг

  • Показник 2020 року: 1,79
  • Показник 2019 року: 1,84

В цілому ціни на житло тут варіюватимуться від стабільних до зростаючих, із середнім однозначним приростом цифр до кінця червня 2021 року. Ринок мас-маркету залишиться більш волатильним через сплеск безробіття. Елітний сегмент відчуватиме себе впевнено завдяки обмеженій пропозиції і здатності бізнесу мати для себе користь з економіки, що скорочується.

5. Париж

  • Показник 2020 року: 1,68
  • Показник 2019 року: 1,54

Реальні ціни збільшилися на 6% за останній рік і зараз майже на 30% перевищують рівень 2015 року, коли почалося відновлення ринку. Падіння процентних ставок та іноземний попит в елітному сегменті посилили подорожчання нерухомості. У той час як привабливість міста і дефіцит житла підтримують зростання цін, зменшення населення становить ризик цінової стабільності.

6. Амстердам

  • Показник 2020 року: 1,52
  • Показник 2019 року: 1,61

Прості умови банківського фінансування, сильна економіка і високий попит на купівлю житла з метою здачі в оренду зміцнили ринок житла з 2013-го по 2018 рік. Запаси житла не встигали за зростаючим попитом, тому рівень цін збільшувався величезними темпами — більш ніж на 10% щорічно. Проте незважаючи на значне зростання доходів населення, доступність житла скоротилася. До того ж банки нещодавно посилили стандарти іпотечного кредитування, що має обмежити подальше зростання цін на житло.

7. Цюріх

  • Показник 2020 року: 1,51
  • Показник 2019 року: 1,54

Хоча присутнім є надлишковий попит на житло, що врешті-решт підтримує ціни в короткостроковій перспективі, негативні наслідки рецесії й досі не проявили себе. Готовність потенційних покупців житла платити, ймовірніше, стагнуватиме найближчі кілька кварталів. Якщо ж економічна криза затягнеться, високі ціни на ринку вторинного житла Швейцарії в результаті стануть нестійкими.

Міста зі справедливими цінами

Ними в 2020 році виявилися Бостон, Сінгапур, Мадрид, Варшава, Мілан і Дубай.

Українська столиця не ввійшла до ТОП-20 за жодним із критеріїв.

Як складали рейтинг

Банк розглядає п'ять факторів: ціна нерухомості до доходів від неї і ціна нерухомості до вартості її оренди, зміни в співвідношенні іпотеки до ВВП і будівництва до ВВП, а також відносний показник вартості нерухомості міста порівняно з ціною по країні. У розумінні банку будь-яке місто, показник якого вище 1,5 за цим індексом, розглядається як схильний до ризику виникнення «бульбашки».

Рейтинг забудовників Києва за 1-2 квартал 2020

Що таке «бульбашка»?

Цінові бульбашки, на думку UBS, є регулярно повторюваним явищем на ринках нерухомості. Термін «бульбашка» належить до суттєвої і стійкої неправильної оцінки активу, існування якої неможливо довести, якщо він не лопне. UBS Global Real Estate Bubble Index вимірює ризик «бульбашки» на ринку нерухомості на основі таких моделей.

Рейтинг забудовників Київської області за 1-2 квартал 2020