Спрацює традиційний фактор першого дня нового звітного періоду. Компанії підводять перші підсумки минулого місяця та остаточно визначаються зі своїми бізнес-планами і завданнями на новий. Це скорочує їх активність на ринку.

За прогнозами «Мінфіну» обсяги торгів у четвер знаходитимуться у межах до $ 130-180 млн при здійсненні до 410-520 угод.

Але це не означає, що при цьому буде повне затишшя в частині курсового тренда протягом сесії. Певну «загрозу» для гривні представляють:

1) Поки що не повністю витрачені експортерами суми відшкодувань ПДВ, що скорочує їх інтерес до продажу валютної виручки на міжбанку;

Відео: Борги України: що буде з доларом та євро

2) Суми погашень гривневих ОВДП кінця вересня, які отримали як місцеві інвестори, так і іноземці. Нерезиденти фіксують свій прибуток у валюті, купуючи її на ринку і цим збільшують тиск на курс гривні щодо долара та євро;

3) Покупки валюти «дочками» іноземних компаній (традиційно щомісяця перша декада) і вивід дивідендів кількома банками з іноземним капіталом своїм закордонним акціонерам;

4) не дасть нудьгувати сьогодні дилерам банків і ситуація з парою долар / євро на міжнародних майданчиках. Долар досить активно знизився у другій половині 30 вересня на зовнішніх ринках і на ранок 1 жовтня євро вже коштував близько 1,175 долара. Валютні ралі по цій парі відбиваються і на курсі євро щодо гривні, що дає додаткової спокуси банкам-спекулянтам «погратися» з євро і в четвер.

«Підстраховку» для гривні створюють продажі валюти металургами і аграріями, а також періодичні продажі валюти Нафтогазу України через державний Укргазбанк на фоні виходів НБУ з інтервенціями з продажу долара.

Продавати фізично при цьому валюту Нацбанку постійно навіть не обов'язково. Ринок вже чітко реагує на нацбанківські цінники і перебуває потім в бажаному для регулятора коридорі по курсу долара навіть без реальних продажів їм валюти. Часто за нього це робить той же Укргазбанк, що економить резерви НБУ.

Як і вчора — готівковий ринок у четвер буде повністю орієнтуватися на поведінку міжбанку. Більшість обмінників встановить спред по долару у межах 15-25 копійок і по євро — у межах 20-35 копійок. У фінкомпаній він традиційно буде меньшим, а в касах банків і при обміні валюти через банківські мобільні додатки — ширше.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 1 жовтня у межах: долар — коридор 28,18 — 28,40 гривень, євро — коридор 32,95 — 33,40 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 28,10 — 28,45 гривень, євро 32,55 — 33,50 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 28,05 — 28,28 і продаж 28,35 — 28,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,25 — 28,27 гривень та продаж 28,30 — 28,38.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Прокредит Банк, німецький онлайн-банк

Будь-якої миті, де б ви не були, майте повний контроль над власними фінансами.

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі